Opravený drážďanský zámek láká na třetí největší zbrojnici světa

Drážďany - Bezmála tři sta let byl drážďanský zámek bez své dominanty - Obřího sálu, kde je umístěna část třetí největší zbrojnice na světě. Teď se po téměř tříleté rekonstrukci, která stála třináct milionů eur, znovu otvírá veřejnosti. Hned první den do něj zavítalo pět a půl tisíce návštěvníků.

Ve své původní podobě se hala veřejnosti otevírá po 280 letech. K vidění je třeba brnění, které antverpský zlatník vytvořil pro švédského krále, nebo pistole, z nichž se střílo při bitvě na Bílé hoře. Vystavené předměty jsou ale jen zlomkem rozsáhlé sbírky; zbrojnice čítá třináct a půl tisíce kusů zbraní a brnění. „Cílem výstavy je ukázat zbraně v kontextu, tedy jak je používali nebo ukládali,“ říká Dirk Syndram, ředitel Muzea zbrojnice.

Přestože byl zámek se zbrojnicí 850 let významnou součástí Drážďan, po druhé světové válce skončil kvůli spojeneckým náletům jako ruina. Architekt Petr Kulka při jeho rekonstrukci vycházel z vlastních vzpomínek - zažil ho totiž ještě před bombardováním. „Nejtěží bylo při obnově rozhodnout, co z minulosti zachovat a co posunout do současné doby,“ přiznává. Sochy obrů, které daly sálu jméno, už v okenních výklencích nejsou.

Obnova zámku patří od 90. let mezi hlavní kulturní projekty Saska a patří k největším německým investicím do kultury posledních let. Je hotova z poloviny a dalších pět let ještě potrvá. Zbrojnice by se měla rozrůst o dalších tři a půl kilometrů čtverečních výstavní plochy. Muzeum počítá také s českou průvodkyní.

Ulrike Lewark, zástupkyně ředitele Goethe Institutu Prag:

„V Drážďanech je mnoho věcí k vidění – Zwinger, Labe, Most Blaues Wunder, Nová čtvrť, Semperova opera, porcelán, divadlo pro mladé… Vánoční trhy a nakupování je podle mě až na konci tohoto seznamu.“