Několik klíčů k Rebece

Praha - Severská krimi, skandinávský mýtus, příběh lásky zralého Romea a dospělé Julie i tragédie dvou idealistů - to jsou jen některé z „klíčů“, jimiž lze podle tvůrců „otevřít“ skrytý smysl Ibsenovy hry Rosmersholm. Divadlo na Vinohradech drama uvádí poprvé, pod názvem Rebeka, s Dagmar Havlovou a Romanem Zachem v hlavních rolích.

Jaké jsou další „klíče“, přes které lze hru norského dramatika číst? Také jako symbolistické drama o zlomu a konci toho světa, který bezpečně známe, nebo společenskou hru vyjadřující rozčarování z křehkosti nezralé demokracie, případně obraz toho, jak se naše svědomí dožaduje pravdy a pravda ničí i v našich vlastních očích dlouho budované sebepředstavy…

Ne nadarmo je Rebeka označována za „dvojznačné a svým způsobem nejzáhadnější Ibsenovo dílo“. Napsal ji v roce 1886 v Mnichově, rok poté, kdy se po jedenáctileté emigraci vrátil do rodného Norska. Sám o ní říká: "Je to hra o lidech a lidských osudech. Jedná o boji, který musí každý opravdový člověk vybojovat sám se sebou, aby uvedl svůj způsob života do souladu se svým poznáním. Touha po poznání žene člověka od jednoho vítězství k druhému. Morálka a svědomí jsou naproti tomu velmi konzervativní. Mají své hluboké kořeny v tradicích a hlavně ve všem starém. Z toho pochází konflikt jedince."

Je tu napínavý příběh s vyšetřováním záhadné smrti Beaty, manželky pastora Rosmera, dále příběh osudové lásky nezávislé a svobodné Rebeky Westové, která byla společnicí zesnulé, ale byla něčím víc než pouhou ideovou souputnicí pastora Rosmera. Co postava hry, to velký etický problém a vzrušující, napínavá cesta k jeho řešení.

Režisér a umělecký šéf vinohradského divadla Juraj Deák je přesvědčen, že k tak komplexnímu dílu, jako je Rebeka, nestačí přistupovat jen z jednoho hlediska. Zkoušíme dnes přečíst hru jako ucelené svědectví o údělu, kterým lásku a touhu dvou lidí zatíží proměňující se svět, říkají tvůrci o inscenaci.

Rebeka / Roman Zach, Luboš Veselý, Petr Kostka, Dagmar Havlová
Zdroj: Viktor Kronbauer/Divadlo na Vinohradech

Ibsen podle nich vidí a vyjadřuje všechny dodnes aktuální rozpory moderního člověka. Přesto se jeho Rebekaobjeví 22. února na vinohradském jevišti poprvé - bezmála 130 let od svého prvního uvedení. Kromě Dagmar Havlové a Romana Zacha se v dalších rolích představí Luboš Veselý, Petr Kostka, Otakar Brousek ml. a Daniela Kolářová.