Náhradník, který není z nouze: Semjon Byčkov řídí Českou filharmonii

Praha - Všechno zlé je pro něco dobré, potvrdilo se i České filharmonii. Ta náhradu za ochořelého estonského dirigenta Neemea Järviho našla v neméně známém ruském dirigentovi Semjonovi Byčkovi. Svou taktovkou bude v Dvořákově síni pražského Rudolfina řídit koncerty 20., 21. a 22. února.

V minulosti se Byčkov v České republice představil například na dnes již neexistujícím Pražském podzimu nebo na festivalu Pražské jaro. Mimochodem - v roce 2009 měl být dirigentem zahajovacího koncertu této přehlídky Jörvi, ale svou účast na poslední chvíli kvůli zdravotním problémům odřekl. Organizátoři tehdy našli náhradu v polském dirigentovi Antonim Witovi.

Česká filharmonie nyní oslovila Semjona Byčkova. „Velice si vážíme, že na naši nabídku tak rychle reagoval, a dokonce kvůli ní zrušil i část své dovolené. ČF tak narychlo připravila svým posluchačům opravdovou lahůdku,“ podotkl generální ředitel ČF David Mareček.

V Rudolfinu provede Byčkov s orchestrem předehru k Wagnerově opeře Lohengrin a Symfonii č. 2 D dur Johannese Brahmse. Bartholdyho Houslový koncert přijede zahrát izraelský houslista ukrajinského původu Vadim Gluzman.

Reportáž Petra Kořínka (zdroj: ČT24)

Po hudebnících prý ruský dirigent žádá, aby notoricky známé kusy hráli novým způsobem. „Známe melodie, víme, jak skladba začne a skončí, ale to nestačí. Musíme mít důvod, proč ji chceme hrát znovu. Velká hudba nám pokaždé dává příležitost ji znovu objevit,“ říká.

Semjon Byčkov se narodil v Petrohradě v roce 1952. Poprvé dirigoval ve čtrnácti letech sbor, v sedmnácti letech již vedl symfonický orchestr a o rok později, kdy vstupoval na Petrohradskou konzervatoř, i operní orchestr. Ve 23 letech emigroval do Spojených států. Rus s americkým občanstvím během své dosavadní kariéry dirigoval prakticky všechny významné orchestry světa, jako jsou například Berlínská a Vídeňská filharmonie, Londýnský symfonický orchestr nebo Newyorská filharmonie. Pravidelně vystupuje na festivalu BBC Proms. Zároveň sklízí úspěchy v operním žánru, kde řídil například Královskou operu Covent Garden v Londýně, newyorskou Metropolitní operu, Vídeňskou státní operu nebo Salcburský festival.

Vydáno pod