Ibsenův Eyolfek nově v Dlouhé

Praha - Divadlo v Dlouhé připravilo na únor premiéru nepříliš často hraného textu Henrika Ibsena Eyolfek. S touto inscenací se do divadla vrací po osmi letech režisér Jan Nebeský, který před lety s Ibsenovou Divokou kachnou slavil v Dlouhé značný úspěch - Jaroslava Pokorná za roli dívenky Hedviky v této inscenaci získala Cenu Alfréda Radoka.

Eyolfka, jedovatou vivisekci manželského vztahu založeného na sobectví a tedy dobrovolně přijaté slepotě, jak charakterizuje hru dramaturg Štěpán Otčenášek, připravil režisér se svými blízkými spolupracovníky – především překladatelem Františkem Fröhlichem a výtvarnicí Janou Prekovou. Ústřední manželský pár hrají – stejně jako v Divoké kachně – Jan Vondráček a hostující Lucie Trmíková. V roli jejich syna Eyolfka vystupují skutečné děti – Vlastík Kaňka nebo alternující Vojta Lavička.

„Nemá panstvo v domě něco, co by hryzalo“

Přestože hra Eyolfek nepatří mezi nejhranější, i v tomto textu dramatik zpracovává s provokující neústupností své téma, problém následků vlastních činů spojený s pocity viny. Eyolfek, syn Alfréda a Rity Allmersových, si totiž nese postižení, které získal jako miminko pádem ze stolu, zatímco se jeho rodiče vášnivě milovali. I v Eyolfkovi, tak jako v ostatních Ibsenových hrách, se drama odehrává pod povrchem a vše má nádech osudové symboličnosti. Tu do této hry vnáší především postava Krysařky, která dítě odvede s konečnou platností ze sobecky trýznivého světa rodičů.

Henrik Ibsen mnohé provokoval nesmlouvavou reflexí své doby i otevíráním tabuizovaných témat. Jeho díla ovlivnila celé moderní divadlo a zcela jistě dobře uchopená mohou oslovit i současného diváka. Režisér Jan Nebeský již několikrát potvrdil, že Ibsena „umí číst“, takže jeho nový počin v Divadle v Dlouhé slibuje přinejmenším dobrý divadelní zážitek.

Henrik Ibsen – Eyolfek – Divadlo v Dlouhé, překlad František Fröhlich. Režie: Jan Nebeský, dramaturgie: Štěpán Otčenášek, scéna: Jan Nebeský, Jana Preková, kostýmy: Jana Preková, multimédia: David Vrbík. Premiéra: 23.02.2013.

Inscenaci Eyolfek byla udělena záštita velvyslance Norského království v České republice pana Jense Eikaase.