Cena za kameru po osmnácté: Polák, Koblovský, Jícha a Polách

Praha - Asociace českých kameramanů udělovala dnes své výroční ceny. V pražském kině Lucerna si je odnesli Petr Koblovský, Marek Jícha a Martin Polách, za celoživotní kameramanské dílo byl in memoriam oceněn Petr Polák.

Do nominací ve dvou kategoriích se dostalo sedm celovečerních hraných a tři snímky televizní. Cenu za vynikající kameramanské televizní dílo natočené v roce 2012 převzal za snímek Aplaus režiséra Jaroslava Brabce kameraman Petr Koblovský. Loni v rámci těchto ocenění dostal čestné uznání za práci na Sedláčkově snímku Rodina je základ státu.

V kategorii za vynikající kameramanské filmové dílo zabodoval Marek Jícha za film režiséra Milana Cieslara Láska je láska. Jícha byl oceněn už podruhé; v roce 2006 výroční cenu získal za film Tomáše Vorla Skřítek.

Asociace českých kameramanů na dnešním večeru dále udělila na návrh pedagogů Katedry kamery Filmové a televizní fakulty Uznání Jaroslava Kučery - získal je Martin Polách za film Sen. Toto ocenění je určeno posluchači FAMU za mimořádný počin v oblasti obrazové koncepce filmu, sloužící jeho smyslu. Stejné uznání převzal před deseti lety ještě jako student i dnes odměněný Petr Koblovský.

Asociace kameramanů udílí své ceny od roku 1996 a pořádá výstavy těch svých členů, kteří fotografují. Sdružuje přes 130 kameramanů, je členem Federace evropských kameramanských asociací IMAGO.

Loni zesnulý Petr Polák obsáhl žánr od dokumentu a reportáže až po výtvarnou kameru celovečerního a televizního filmu či klasické televizní inscenace. V České televizi pracoval až do roku 2012. Během více než čtyř desítek let se podílel na více než 130 televizních inscenacích, hraných filmech a seriálech. S Marií Poledňákovou natočil sérii snad nejznámějších filmů - Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny a v roce 1983 snad nejoblíbenější film S tebou mě baví svět. S Jaromilem Jirešem natočil poetický snímek Helimadoe a s Jiřím Strachem v roce 2005 svůj poslední film Anděl Páně. S kamerou Polák procestoval téměř celý svět, od Severní a Jižní Ameriky přes Afriku a Austrálii až po Evropu. Přivezl materiály pro zajímavé dokumenty. S kamerou provázel i prezidenta Václava Havla při cestě do USA, zdokumentoval i jeho nezapomenutelný projev v americkém Senátu.

Výroční ceny byly uděleny už po osmnácté. Rozhodovala o nich porota za předsednictví režiséra Davida Jařaba. Jejími členy byli „muži za kamerou“ Tomáš Choura, Jiří Krob, Jaromír Šofr, Jan Šuster, Ivan Vít a také filmový historik Radim Valak.