ČEZKO FOREVER - když realita předčí fikci, vzniká politické divadlo

Praha – Není náhodou, že byl 25. únor vybrán pro premiéru inscenace o lobbingu, manipulaci a zneužití moci. Představení ČEZKO FOREVER/Skutečná událost, které vzniklo pod záštitou Nadačního fondu proti korupci, bylo inspirováno tajně pořízenou nahrávkou s lobbistou K. „Celé jméno v tomto případě kvůli možným právním postihům nelze zveřejnit. Dramatizace a režie se ujal Petr Boháč, který přizval Jiřího Štrébla a Jindřišku Křivánkovou,“ uvedla mluvčí této scény Eva Kociánová Kociánová.

Hlavními postavami příběhu je Věra Ježková, která v reálném životě jako akcionářka ČEZ upozornila, že kvůli nedostatku uhlí bude zmařena mnohamiliardová investice do modernizace elektrárny Prunéřov a lobbista K, jenž stojí za přidělením investice společnosti Škoda Power, a to v době, kdy byl ředitelem společnosti ČEZ Martin Roman.

„Tvrdý sport, jakým je cyklistika, mě formoval natolik, že umím bojovat i s nesnázemi v naší společnosti. Když jsem dokázala úspěšně reprezentovat republiku, tak se stejným úsilím udělám vše pro to, abych učinila přítrž i neekonomickým záměrům polostátní energetické firmy ČEZ, které by poškozovaly ČR,“ uvedla Ježková, která pracuje ve Státním fondu životního prostředí a koncem roku 2012 získala od Nadačního fondu proti korupci cenu za odvahu.

  • ČEZKO FOREVER/Skutečná událost - Jiří Štrébl zdroj: ČT24
  • ČEZKO FOREVER/Skutečná událost - Jindřiška Křivánková zdroj: ČT24

Podle režiséra Boháče má celý záznam neuvěřitelné tragikomické vyznění. „Zřetelně obnažuje nejnižší lidské pudy, manipulaci, zneužívání informací až sadistickou touhu dosáhnout vytýčeného cíle. Osobně mě na nahrávce nejvíce zaujalo toto lidské bláto a svinstvo. A jsem rád, že Štrébl a Křivánková skvěle vystihují tragiku, komiku i absurditu této skutečné události,“ dodal.

Nejbližší repríza se v Akropoli uskuteční 4. března.

Závěrečná poznámka lobbisty K.:

„Problém je v tom, že v tomto státě je bordel, na tom se shodneme, a jsou tu lidi, kteří jdou a chčijou po tom větru a všechno jim prochází a na rukou mají krev a kapsy, do kterých jim tečou šílené peníze. A pokud se s tím něco nestane, tak to tak zůstane a s tím hovno uděláme.“

Realita:

Protikorupční policie už dříve zakázky ČEZ pro plzeňskou Škodu prověřovala, loni v březnu případ odložila. Nepodařilo se totiž zjistit, že by byl Roman se Škodou majetkově propojen v době, kdy již vedl ČEZ, ani že by zadávání zakázek Škodě ovlivňoval. V květnu Vrchní státní zastupitelství v Praze kriminalistům uložilo, aby se věcí znovu zabývali. Případ prý odložili předčasně a musí ověřit některé informace.

Zakázkami firmy ČEZ pro Škodu se zabýval i audit ČEZ. Společnost pak oznámila, že na žádné neetické nebo korupční jednání nepřišla. Audit nicméně potvrdil významný nárůst zakázek za desítky miliard korun pro Škodu Power (pod různými názvy svých právních předchůdců) po roce 2004, kdy ČEZ řídil právě Roman. Růst však podle dokumentace souvisel s celkovým růstem investičních výdajů.

  • ČEZKO FOREVER/Skutečná událost - Jiří Štrébl zdroj: ČT24
  • ČEZKO FOREVER/Skutečná událost - Jindřiška Křivánková zdroj: ČT24

Petr Boháč patří mezi důležité postavy současného fyzického a tanečního divadla v České republice. Je spoluzakladatelem a režisérem divadelní skupiny Spitfire Company a režisérem skupiny Tantehorse. Od roku 2007 zastává pozici uměleckého ředitele Mezinárodního festivalu Nultý bod a je také divadelním dramaturgem Paláce Akropolis.