Velké kompromisy? Raper Vec chce vydělat velké peníze

Praha – Pomáhal utvářet podobu slovenského rapu. Vec (vlastním jménem Branislav Kováč) vystupuje na hiphopových pódiích již skoro dvacet let. Letos vydal třetí sólovou desku Stereo Farbo Slepo a netradičně začal hrát s živou kapelou. K natáčení si přizval i české muzikanty. A nyní přemýšlí, že začne vydělávat velké peníze.

Na začátku byly Trosky. Hiphopové duo Midi a Vec, které v devadesátých letech přišlo s nečekaně kvalitní hiphopovou produkcí. „S Troskami začal takový, ani ne vysněný, ale takový rapový život, který jsme si ani nestihli vysnít, my jsme do toho vhupli úplně náhodou a strašně najednou. Naráz jsme byli slavní a měli koncerty,“ vypráví Vec.

Dobré ráno

Jedna z prvních slovenských rapových desek vzbudila nečekaný zájem. A raper Vec se záhy dostal mezi slovenskou hudební elitu. Začal pracovat na sólové desce a jeho debut Dobré ráno v roce 2005 získal za prodeje zlatou desku a samotný umělec cenu Aurel.

Funkčný veterán

„Změnilo se to, že z okraje hudebního spektra se hiphop přesunul do středu, do mainstreamu a hiphopové akce mají největší návštěvnost,“ uvažuje Vec. „Kdyžto tehdy v devadesátých letech jsme byli okrajový žánr, tak to je asi ten největší rozdíl.“ Vec se nakonec našel hudební scéně jako solitér. Jeho druhá deska Funkčný veterán z roku 2008 potvrdila, že jednoduché, ale chytré texty a melodie umí slovenský raper více než dobře.

Stereo Farbo Slepo

Na konci roku 2013 vydal zatím poslední album Stereo Farbo Slepo. Rozhoupané melodie s hitovým potenciálem v čerstvé produkci šestatřicetiletého rapera a muzikanta nechybí. Vec navíc začal zkoušet a vystupovat s živou kapelou.

„Máš pocit, že zvuk je širší, že se vytváří a vzniká na pódiu,“ říká k tomu Vec. A Radimo, kapelník Live Band Champion Sound, který s Vecem hraje, dodává: „Je určitě třeba myslet na detail, protože je to často jenom jedna smyčka, která jede furt dokola. A když člověk nemyslí na detail, tak se z toho stává příliš rovný český bigbít.“

Jasně, vydělat si svou hudbou

Po dvaceti letech na pódiu se však ambice veterána slovenského hiphopu mění. „Jasně, vydělat si svou hudbou, se kterou jsem spokojený, peníze. Ale to jsou právě dvě věci, které nejdou dohromady. Když hudbu děláš opravdu od srdce a tak, jak chceš ty, tak to v mém případě asi nepůjde. Takže když budu chtít vydělat hudbou nějaké velké peníze, budu muset dělat velké kompromisy.“

Vec a jeho nové album (zdroj: ČT24)