Tři knižní tipy Pavla Mandyse

Literární publicista Pavel Mandys tentokrát doporučuje „detektivku“ první dámy japonského krimi Nacuo Kirino Zrůda. Pokračuje výraznou osobností Hilary Mantelové, která je prvním britským laureátem a zároveň první ženou, která získala za stejnou knihu Man Bookerovu cenu i cenu Costa. Mandys čtenářům předkládá její nové dílo Za temnotou. Trojici uzavírá komiks kreslíře Guarnida Blacksad. Ten se sice zdá jako nenápadná černá kočka, jeho příznivci ale ví, že k té má vlastně daleko…

Nacuo KIRINO / Zrůda
(Knižní klub, 359 Kč)

Anotace: Juriko a Kazue, které si na střední škole začaly vydělávat prostitucí, byly v průběhu jednoho roku zavražděny stejně brutálním způsobem. Jejich tragický osud líčí a komentuje Juričina o rok starší sestra: postupně odkrývá souvislosti, jež mezi oběma vraždami vyvstávají, „detektivní“ rovina děje však stále více ustupuje intimní zpovědi vypravěčky… z jejího popisu událostí a snahy dobrat se motivace Juričina a Kazuina jednání a pravdy o jejich smrti začne čím dál zřetelněji probleskovat obraz vypravěččina myšlení a pocitů, jejího vztahu k rodině a společnosti i jejích názorů na prostituci nezletilých, jednoho z nejaktuálnějších a nejpalčivějších problémů moderního Japonska. Pavel Mandys o knize: "Jde o to rozkrýt povahy těch tří žen, z nichž se všechny vystřídají ve vyprávění. Ukazuje se, že ne každá je spolehlivá vypravěčka." Spisovatelka prý líčí příběh ze 3 pohledů a čtenář si tak musí příběh sestavit sám podle toho, jak se dozvídá informace, které si navíc často protiřečí.

Hilary Mantelová - Za temnotou
Zdroj: ČT24

Hilary MANTELOVÁ / Za temnotou
(Argo, 398 Kč)

Anotace: Hrdinkou černé grotesky o styku se záhrobím je Alison Hartová, která se svou asistentkou Colette cestuje po Anglii a vystupuje jako médium. Překvapeným divákům svých vystoupení sděluje konejšivé vzkazy od jejich drahých zesnulých. Říká jim ale pravdu? Pod zevnějškem usměvavé baculaté ženy se skrývá zoufalá osoba, kterou děsí hrůzy, jež tají svým klientům, a pronásledují ji duchové lidí z její vlastní minulosti… Pavel Mandys o knize: "Příběh rámuje smrt princezny Diany, se kterou se hrdinka také potká. Je to velmi vtipný román s tragickými prvky, velmi silný a čtivý." Mantelová je držitelkou Man Bookerovy ceny za rok 2009 a poslední tři roky patří mezi nejúspěšnější spisovatelky Velké Británie.

Díaz Canales - Blacksad
Zdroj: ČT24

GUARNIDO / Blacksad
(Crew, 494 Kč)

Anotace: Kompletní vydání komiksů s černým panterem v roli soukromého očka, nádherně kreslené drsné školy - Blacksad. V knize se objeví jak komiksy, které vycházely na pokračování v Crwi, tak u nás dosud nevydaný a zatím poslední díl. Další kniha z řady Mistrovská díla evropského komiksu. Pavel Mandys o knize: "Guarnido kreslí zvířata, která se chovají jako lidé. To známe ze Čtyřlístku, ale toto je poněkud propracovanější a sofistikovanější verze pro dospělé. Dojde tu i k sexu, je tu mnoho vražd a celé to má charakter drsné americké školy."

Tři knižní tipy Pavla Mandyse (zdroj: ČT24)