Kupte si Warhola na webu. Christie's draží „věčné věci“

New York - Poprvé v internetové aukci se draží díla slavného amerického umělce Andyho Warhola. Prestižní síň Christie's nabízí na webu 125 jeho děl a fotografií. Jejich celkovou hodnotu odhaduje na téměř milion čtyři sta tisíc korun. Kyberdražba trvá do 5. března.

„Nejzajímavější na této aukci je, že nabízí všechna média, se kterými Andy pracoval. Jsou tu fotografie, malba, kresby, tisky. Něco z každého období jeho života,“ uvedla organizátorka aukce Amy Cappellazová.

Internetová aukce nemá lámat cenové rekordy, nýbrž zprostředkovat díla krále pop artu co možná největšímu počtu lidí. V nabídce jsou mimo jiné portréty oscarového režiséra Stevena Spielberga, Warholův rozcuchaný autoportrét nebo Campbellova konzerva, ve které je místo kuřecí polévky nalitý beton.

„Andy měl ruku na tepu doby dvacátého století. Měl v sobě ten pro Američany typický optimismus. Vždycky věřil, že budoucnost bude lepší,“ říká Cappellazová. Nechci žít věčně, ale chci vytvářet věci, které věčně žít budou, říkal sám umělec se slovenskými kořeny.

Při poslední aukci Warholových děl v New Yorku se jeho díla vydražila za víc než 32 milionů korun. Nynější aukce začala v úterý 26. února a potrvá do 25. března. Na prodej je „široká škála médií napříč umělcovou kariérou“, napsala aukční síň. Jejich odhadovaná cena sahá od 600 do 70 tisíc dolarů.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Pozvánku Christie's sledujte zde: