Příběh Jana Palacha vyvolal v Polsku mimořádný zájem

Varšava - Mimořádný zájem vyvolala v Polsku premiéra třídílné trilogie Hořící keř o Janu Palachovi. Minisérie natočená režisérkou Agnieszkou Hollandovou o Palachově upálení i počátku československé normalizace proniká po pražské premiéře postupně do zahraničí. Kromě Polska ji brzy uvedou i v Maďarsku a v Rumunsku.

Minisérie o Janu Palachovi sklízí v Polsku úspěch. K varšavským divákům má blízko snad i díky tomu, že Palachově ohnivé pochodni již v září 1968 předcházela polská živá pochodeň.  Ryszard Siwiec se na protest proti okupaci Československa zapálil na varšavském Stadiónu desetiletí. Jeho čin však nevzbudil větší pozornost a bezprostředně poté upadl na dlouhou dobu v zapomnění.

Nový film Agnieszky Hollandové proto patří i Siwcovi. „Cítila jsem, že ta linka existuje, i když to byli různí lidé a dvě jiné exprese,“ říká Hollandová, která má velmi blízko k českému prostředí. V době pražského jara studovala pražskou FAMU a aktivně se podílela na studentském hnutí.

Polská režisérka Agnieszka Hollandová na tiskové konferenci po projekci třídílného dramatu Hořící keř
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Hořící keř předcházela v Polsku pověst sice výborného filmu, který však vypráví o specifické české historii. Obavy, že detailům nebudou zahraniční diváci rozumět, naštěstí brzy opadly. „Ten film je velmi důležitý. Mám radost, že si ho váží Češi a Slováci, a jsem přesvědčený, že je velmi důležitý i pro Poláky,“ prohlásil polský prezident Bronislav Komorowski.

Podle polských kritiků a diváků film stylem i obsahem překročil české hranice. V Polsku film prošel první zatěžkávací zkouškou, brzy vyrazí do Maďarska a Rumunska. V jednání jsou podle producentů i západní Evropa a Spojené státy.

Bránit proti tomu zlu, na které člověk právě stačí

Jana Palacha představuje v současnosti v Polsku také výstava o jeho životě. Zhruba měsíc zůstane ve Varšavě a poté se přesune do dalších polských měst. Čtyřicet čtyři let po tragické smrti sklízí Jan Palach uznání i v zahraničí. Zůstává symbolem boje za svobodu i důstojnost, který nezná hranice. „Člověk musí bránit proti tomu zlu, na které právě stačí,“ řekl nedlouho před smrtí sám Palach.