Iniciativa Zachraňte kulturu 2013 buší na vrata MK

Praha - Zástupci iniciativy Zachraňte kulturu 2013 stále bojují o navýšení financí na tzv. živé umění. Pod tento termín spadají projekty zahrnující nezávislá divadelní a taneční představení, výstavy výtvarného umění, koncerty a festivaly, vydávání kulturních časopisů, autorská čtení, literární festivaly a mnohé další aktivity.

Suma určená na dotace, o nichž rozhodují grantové komise pro jednotlivé obory, měla letos činit přibližně 280 milionů korun oproti loňským 372 milionům. Po protestech mnoha příjemců těchto grantů i předsedů komisí ministerstvo kultury oznámilo, že sumu navýší o 40 milionů a že tedy bude částka dorovnána na loňskou úroveň. Později se podle slov ministryně kultury Anny Hanákové podařilo díky krácení v jiných kapitolách MK navýšit dodatečnou částku na 90 milionů korun.

„Kritici ovšem upozorňují na to, že podpora živé kultury klesla od roku 2007 o celých 57 % a ani přislíbené navýšení na loňskou hranici není dostačují. I v minulém roce se totiž základní rozpočet navyšoval,“ informovala redaktorka ČT Lada Kolovratová.

Granty na živé umění nejsou dostačující (zdroj: ČT24)

Spoluautor petice Zachraňte kulturu 2013 Adam Borzič upozornil na to, že by snad ani uvedená částka 90 milionů neměla celá směřovat na živé umění, což je pro signatáře petice nepřijatelné. Navíc na plánovaných jednáních na ministerstvu chtějí docílit dohody o společném postupu při financování kultury i pro další roky.

Ministryně kultury Anna Hanáková však na dotaz ČT24 potvrdila záměr MK celých 90 milionů korun směřovat na živé umění. „Ovšem záleží vše na tom, jak si to kdo vykládá. Částku na posílení grantů jsme opravdu vyčlenili ve výši 90 milionů a s touto sumou budeme dále pracovat. Jsem si vědoma toho, že částka na živou kulturu není tak vysoká, jak bychom chtěli. Je ovšem nutné, abychom se drželi reality, my v této chvíli v našem rozpočtu nemáme větší částku, kterou bychom mohli pro tuto oblast uvolnit,“ řekla ministryně před plánovanou dnešní schůzkou se zástupci iniciativy.