Ve stínu? Ondříčkův film navzdory názvu na Lvech zazářil

Praha - Stačily necelé dvě hodiny, aby Čtyři slunce, s 12 nominacemi favorit dvacátých Českých lvů, pohasly. V očích akademiků je na celé čáře doslova zastínilo noirové drama Ve stínu. Získalo devět sošek, včetně té pro nejlepší film. Favorizovaný snímek Bohdana Slámy odchází s jednou, stejně jako Odpad město smrt a Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka. Není bez zajímavosti, že Lvům i Cenám české filmové kritiky se loni líbily téměř ve všech kategoriích stejné snímky.

Narozeniny sice 2. března v pražské Lucerně (a v přímém přenosu také v České televizi, která měla v nominacích hned několik želízek, a na webu ČT24) slavil Český lev, zdálo se ale, že hlavním oslavencem je film Ve stínu. Nejlepší z loni uvedených 30 hraných a animovaných snímků je - podle hlasujících v těcho výročních cenách České televizní a filmové akademie (ČFTA) - jeho režie, kterou má na svědomí David Ondříček, scénář (napsal jej opět David Ondříček spolu s Mischou Votrubou a Markem Epsteinem) a kamera. Za tou stál polský kameraman Adam Sikora.

"Naposledy jsem na tomhle místě stál někdy v roce 1988, hrál jsem ve studentské kapele a přilítl na mě kelímek plný piva, tohle je úplně jiný pocit," okomentoval cenu za nejlepší režii David Ondříček (Ve stínu). "Chtěl bych poděkovat celému štábu, omlouvám se zároveň všem, které jsem přinutil celý film dělat ještě jednou, protože se nám nelíbil."

Předávání Českých lvů v hereckých kategoriích vstoupí do dějin těchto cen prolomením prokletí Ondřeje Vetchého (což je ovšem jen o málo větší překvapení než prohlášení ředitele ČFTA Petra Vachlera, že přestal být vegetariánem - a (dramatická pauza) stal se veganem). Ten byl na Lvy nominován už mnohokrát, často ne jen za jeden film, nikdy si ale sošku neodnesl. Zaskóroval až letos - jako snaživý kapitán SJ Houslice v Okresním přeboru - Posledním zápasu Pepika Hnátka.

Český lev za rok 2012 / nejlepší herecké výkony v hlavních rolích: Gabriela Míčová (Odpad město smrt), Ivan Trojan (Ve stínu)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Vím, že někomu z toho může i přeskočit. Já věřím, že to ustojím,“ neskrýval své potěšení při přebírání sošky za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Druhou nominaci za mužský herecký výkon v hlavní roli, kterou si vysloužil v 7 dnech hříchů, už, řečeno fotbalovou terminologií, neproměnil. Cenu mu vyfoukl Ivan Trojan zastupující sběratele letošních Lvů, drama Ve stínu. Možná že tento snímek přispěl i k tomu, že Trojan se stal vítězem anekty o nejoblíbenějšího žijícího českého herce (herečkou je Libuše Šafránková).

Trojanova kolegyně z Dejvického divadla Klára Melíšková se také radovala - patří jí Lev za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, jediná soška pro snímek Čtyři slunce, pro něž bylo, jakožto pro favorita s 12 nominacemi, letošní udělování debakl. Nejlepší výkon v hlavní ženské roli podala Gabriela Míčová, která za svůj debut v hraném kinofilmu sklízí jednu cenu za druhou. Za roli v Hřebejkově poctě divadlu Odpad město smrt obdržela také Cenu kritiky - akademický vkus se s tím kritickým v hereckých kategoriích naprosto shoduje. A nejen v hereckých, ale třeba i v názoru na nejlepší film roku 2012, jak zjistíte z následujícícho článku:

Po vyhlášení druhého Lva večera - za nejlepší zvuk - už bylo jasné, že favorizované Čtyři slunce se do všech dvanácti kategorií, v nichž byly nominovány, nerozloží a nepokoří tak rekord, který s deseti získanými Lvy drží drama Je třeba zabít Sekala. Zástupci snímku Vladimíra Michálka z roku 1997 předali sošku Pavlu Rejholcovi a Jakubu Čechovi, kteří ozvučili noirové drama Ve stínu. To akademiky zaujalo i výtvarným řešením - temnou atmosféru 50. let v bývalém Československu se podařilo vytvořit trojici Jan Vlasák, Lukáš Král a Jarmila Dittrichová Konečná. Křišťálové sošky se Ve stínu nepustilo ani při vyhlašování nejlepšího střihu (Michal Lánský) a nejlepší hudby. Tu složili Jan P. Muchow a Michal Novinski, kteří za ni taktéž - jaké překvapení - už doma mají Ceny kritiky.

Ceny české filmové kritiky si získal i dokument Láska v hrobě Davida Vondráčka. Pokud tipujete, že je nejlepším dokumentem loňského roku i podle Českých lvů, tipujete správně. „Štípu se do tváře, protože před půl rokem, kdyby mi někdo řekl, že tu budu stát, tak bych řekl, že je blázen. Chtěl bych poděkovat akademikům, že udělili cenu amatérskému filmu. Točili jsme ho se spolupracovníky jako koníček ve volných chvílích. Nakonec se proměnil v tohohle dravce z divočiny,“ nechal se režisér slyšet při přebírání lví sošky.

Jako první se předával Český lev za mimořádný přínos české kinematografii. Jeho majitel byl - jako jediný - znám už několik dní před slavnostním večerem. ČFTA cenu udělila architektovi a výtvarníkovi Karlu Černému, který se podílel na více než stovce filmů a stejném počtu televizních inscenací a seriálů. Za práci na Formanově Amadeovi obdržel Oscara.

A aby byly ceny kompletní: Přestože film Ve stínu vybral většinu Lvů, v žebříčku divácky nejsúpěšnějších snímků loňského roku skončil až na pobramborovém pátém místě. Nejvíce, na půl milionů diváků, zamířilo do kina na údajně poslední počin Marie Poledňákové Líbáš jako ďábel, který se ovšem lvích nominací nedotkl ani stínem.

Moderátorským krotitelem Lvů byl letos podruhé Jan Budař, zvolený mimochodem v anketě ocenění nejlepším lvím moderátorem. V upoutávce na slavnostní večer se převtělil do postav (včetně jedné vlastní) z nejznámějších českých filmů uplynulých devatenácti ročníků. Ve vzpomínkovém duchu se neslo i celé vyhlašování. Na pódiu Lucerny se objevili zástupci Knoflíkářů, Šakalích let, Tmavomodrého světa či Samotářů. Poslední jmenovaní inspirovali organizátory lvího narozeninového večírku, aby Lvům ke dvacetinám upekli výborné marihuanové koláčky. Snad potěšily nejen ty, kteří si myslí, že „lidi tady málo hulej“.