Dvacetiletý Český lev (ne)ztratil hřívu

Domácí film provází dlouhodobé podfinancování, které se podle některých tvůrců projevuje v klesající kvalitě nových filmů. Českého lva zase stíhá nepříliš kladné hodnocení galavečerů uplynulých let. Jako by šel pomyslný úpadek ruku v ruce. Dvacáté jubileum udílení cen České filmové a televizní akademie si říkalo o vzkříšení minimálně „lví“ kategorie. Podařilo se? Jaký byl galavečer „zevnitř“?

Není v Česku okamžik, ve kterém by se sešlo tolik filmařů v jeden moment. „Je to prestižní událost a hlavní svátek českého filmu,“ tvrdí například herec Igor Bareš. Davové šílenství se ale kolem vrcholu české filmové sezony nekoná. Žádné červené koberce s čekajícími fanoušky a místo přísných pravidel pro pohyb v zákulisí volnost i pro novináře, kteří se mohli korzovat po celé Lucerně. Letošní Lvi „hvězdné“ manýry neměli.

Předávání cen Český lev má pevné místo v diáři už dvacet let a tradici letos podtrhávala hlavní linka večera – pohled zpět. „Částečně rekapitulační, vzpomínkový a bilanční večer“ byl ohlédnutím za důležitými filmovými událostmi od roku 1993. Nechyběl například Tmavomodrý svět, Tobruk, Samotáři, Protektor, Jízda nebo Indiánské léto. Jenže ustát dvouhodinovou stopáž, a to doslova, není jednoduché nejen pro moderátora, ale i pro diváky. O Lvy byl velký zájem a místa v sále byla rozebraná. Desítky lidí tak stály v přilehlých prostorech a sledovaly předávání buď na obrazovkách, nebo přes hlavy ostatních. Zajímavostí, a snad ne lacinou, je letošní střídmé pojetí vyhlášení. Tedy střídmé pro hosty. Před rokem plnily bulvární média obrázky osobností, které se věnovaly více baru než samotným vyhlášením. Možná proto byla letos k dostání pouze minerální voda generálního partnera. 

  • Herec Ivan Trojan v obležení novinářů autor: Tomáš Zezulka, zdroj: Isifa http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4438/443763.jpg
  • Český lev za rok 2012 autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4438/443761.jpg
  • Český lev za rok 2012 autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4438/443758.jpg
  • Český lev za rok 2012 autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4438/443759.jpg

Ocenění oceněných

Určitou míru napětí v sále vyvolal fakt, že nominacím vládly poměrně vyrovnaně čtyři filmy (Čtyři slunce, Ve stínu, Odpad město smrt a Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka). Výsledek, kdy film Ve stínu posbíral sebejistě devět sošek a ostatní tři filmy po jedné, tak rozhodně nebyl očekávaný. Příjemnou skutečností byl fakt, že potlesk v sále během vyhlášení každé z kategorií nebyl nahraný. Byl hlasitý a rozhodně nebyl nutností.

Pod drobnohledem není tradičně jen složení vítězů, ale také průběh samotného večera. Ten loňský podle některých kritiků „upadl do kómatu“. A vypadá to, že jubilejní, dvacáté vyhlášení se z něj neprobralo. Moderátor Jan Budař se sice věrně držel scénáře, sál ale dokázal rozesmát jen několikrát. Například narážkou na film, ve kterém hrála zpěvačka Iveta Bartošová nebo kolováním sušenek s menším než malým množstvím zakázané látky. Petr Vachler pak na závěr přenosu Lucernu pobavil větou "Skončil jsem s vegetariánstvím (dramatická pomlka)  a stal jsem se veganem. Ale nebojte, jsem demokrat, raut bude vegetariánský."

Petr Vachler: „Co se týká sledovanosti a zájmu, pak je určitě Český lev úspěšná akce. Z tohoto hlediska jsme na výsluní a já za to děkuji všem, co se na akci podílejí. Zbytek můžu jen ponechat na druhých – ať už chtějí chválit, nebo hanit.“ (zdroj kinobox.cz)

Tereza Spáčilová, redaktorka, Reflex.cz: „Tak já bych řekla, že horší předávání Českých lvů jsem nezažila.“

Eva Holubová, herečka: „Petr Vachler to dělá celým srdcem a dělá to dobře. Český lev je čím dál silnější.“

Vážná témata?

Duše filmu svázaná ekonomickými zájmy a ztráta kontinuity s Evropou. Hesla, která před „dvacetiletými narozeninami“ Českého lva v rozhovoru pro internetové stránky výročních filmových cen řekl Petr Vachler. Plná Lucerna filmařů nejen slavila, ale také se nevyhnula hodnocení. „Český film malinko trpí nadprodukcí. Bylo by lepší točit méně filmů a lepších filmů,“ říká Igor Bareš. Potlesk sálu vyvolala připomínka, že sněmovna na konci loňského roku přehlasovala prezidentské veto zákona o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie.

Eva Holubová dodává, že „díky politické situaci v této zemi se na rautech po Lvech vedou vždy vážné, nebo naopak velmi legrační rozhovory“. 

Vydáno pod