Nebuďme slepice na malém českém dvorečku, vyzývá Jeden svět

Praha - Jsme xenofobní slepice na malém českém dvorečku? Nebo chápeme, že žijeme v Jednom světě? V Praze dnes začíná tradiční festival filmů o lidských právech. Patnáctý ročník největší přehlídky svého druhu na světě nabízí do 13. března v několika sálech hlavního města přes stovku snímků. Z metropole se pak festival přesune do 40 dalších měst Česka. Mnohá témata doprovodí panelové diskuse, které web ČT24 přinese živě. Pořadatelé se tentokrát snaží upozornit na rostoucí netoleranci ve společnosti a ptají se: „Bojíte se snášet?“

Vymezování vůči odlišnostem se začíná stávat normou, kterou šíří i politické špičky, varují autoři přehlídky. Poukazují třeba na nedávnou vyhrocenou prezidentskou kampaň v Česku. Podle ředitelky festivalu Hany Kulhánkové není ale potřeba se bát jinakosti, protože respektem a otevřeností není co ztratit. Festival doprovází vizuál, ve kterém se slepice snaží vyklovat z kurníku pštrosa jen proto, že snáší větší vejce.

Festival zahájí norská reakce na Breivikův masakr

Slavnostní zahájení se odehraje dnes večer v kinech Světozor a Lucerna. Publikum tu uvidí dokument Statečná srdce. Režisérka Kari Anne Moe v něm původně chtěla popsat podstatu politické scény v Norsku. Do příběhu čtveřice studentů ale v létě 2011 vstoupil Anders Breivik, který na ostrově Utoya povraždil desítky mladých lidí. Jeho řádění těsně unikla jedna z hrdinek. S hrozným zážitkem se vyrovnává ona i celé Norsko.

Dnes večer se budou také udělovat ceny Homo Homini, které předává společnost Člověk v tísni. Získávají je osobnosti, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv a demokracie. Ceremoniál se koná v Pražské křižovatce. Cenu letos získá ázerbájdžánský právník Intigam Alijev.

Jeden svět nabídne i možnost setkání a debat s více než stovkou filmařů a hrdinů některých snímků. Krátké debaty po představeních doplní panelové diskuse po projekcích ve Francouzském institutu. Na jedné z nich promluví právě Intigam Alijev o odvrácené tváři ropného Ázerbájdžánu. Většinu z debat můžete v přímém přenosu (a posléze i ze záznamu) sledovat také na webu ČT24.

Proč chudoba?

Filmy jsou rozděleny do dvanácti tematických kategorií. Sekce věnující se chudobě navazuje na celosvětovou kampaň veřejnoprávních médií, která se vloni v listopadu zabývala otázkou, proč ve dvacátém prvním století žije stále jedna miliarda lidí v chudobě. Proto festival promítne čtyři filmy z cyklu Proč chudoba? v kinech a sérii krátkých snímků nabídne na speciálu na webu České televize.

Letos festival přináší filmy se silnými osobními příběhy, nezaujaté pozorování života v málo známých oblastech a přiblíží práci angažovaných a kontroverzních dokumentaristů. Snímky pochází ze třiceti zemí. Například Jihokorejec Hark-čun I přiveze dramatický dokument Po zemi, po moři, ve kterém sleduje odvážnou snahu severokorejského uprchlíka spojit rodinu útěkem na malé rybářské lodi rozbouřeným Žlutým mořem.

Dán Kaspar Schröder navštívil Japonsko, aby ve filmu Rodina k pronájmu zdokumentoval podivné podnikání, totiž možnost pronajmout si přátele na večírek, rodinu nebo hosty na svatbu, když vám chybějí ti skuteční.

Ředitelka přehlídky upozorňuje na dokument Vítejte v Oránii Tobiase Lindnera. „Ukazuje skupinu lidí z Jihoafrické republiky, která se rozhodla, poté co skončil apartheid, že vytvoří svoji vlastní komunitu,“ zve diváky Kulhánková. „Jsou specifičtí v tom, že se snaží tvářit, že nejsou vůbec rasisticky založení, ale do komunity nemůžou vstoupit černoši.“

Film Radioman se chlubí snad největší koncentrací hollywoodských hvězd. S jeho hrdinou, bývalým bezdomovcem Craigem, si tykají herci od George Clooneyho přes Meryl Streepovou po Johnnyho Deppa. Film tvoří kuriózní výměnu rolí, když představuje Craiga jako opravdovou celebritu, zatímco filmové hvězdy vystupují ve vedlejších rolích.

Snímek Zachovat si tvář uvedený v sekci Panorama získal v roce 2012 Oscara za zobrazení příběhů pákistánských žen - obětí útoků kyselinou. Dokument Příběh Hacktivistů mapuje pozadí internetového hnutí Anonymous. Helena Třeštíková představí ve světové premiéře dokument o životních osudech romského muzikanta a novináře Vojty Lavičky.

Podrobnosti a kompletní program hledejte zde.

Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými a anglickými titulky s výjimkou projekcí Jeden svět dětem, které jsou pouze v českém znění, a zvláštního uvedení Best of Karama HRFF pouze s anglickými titulky.

East Doc Platform propojí režiséry, producenty, distributory

V rámci Jednoho světa dnes v pražském Divadle Archa začne i druhý ročník mezinárodního programu East Doc Platform(EDP), největšího setkání profesionálů z oblasti dokumentární tvorby ve střední a východní Evropě. Podle organizátorů přehlídka propojí přes 120 režisérů a producentů s více než sedmi desítkami televizních producentů, nákupčích, distributorů, zástupců mezinárodních festivalů, fondů a institucí.

Jeden svět

  • Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět letos uvede více než stovku snímků o lidských právech, médiích, životním stylu a zdravotnictví.
  • V pražských kinech se 15. ročník uskuteční od 4. do 13. března, Promítat se bude v kinech Lucerna, Světozor, Atlas, Ponrepo, Evald a v Městské knihovně.
  • Cena vstupenky je 90 korun, akreditace stojí 440 Kč a umožní vidět tři a o víkendu až čtyři snímky denně. Akreditace je možné zakoupit od 4. března od 14 hodin v Infopointu v kavárně kina Lucerna.
  • Pak se festival přesune do dalších 40 měst. Následně bude v Bruselu a v Českých centrech v rámci festivalových ozvěn. Každoročně ho navštíví na 100 tisíc diváků a je největší akcí svého druhu na světě.
  • Festival osloví také tisíce žáků a studentů prostřednictvím programu Jeden svět na školách. Školní projekce se uskuteční také v regionech.