Slunce, seno a erotika jen pro otrlé!

Praha - Vraždícího muže s prasečí hlavou, pekelného japonského svazovače, krvežíznivé démony, bojovného liliputa, sexuchtivou Barbie, ty všechny můžete potkat na devátém ročníku Festivalu otrlého diváka. Nejprve v Praze, následně i v Brně a Uherském Hradišti. Letošním tématem je venkov, a i když to zní skoro až oddychově, žádnou selanku nečekejte.

Festival 5. března zahájí japonský film pro diváky 18+ Pekelný svazovač: Technika jeřábové bondáže z roku 1986. Po oddychovce na bondage workshopu na plátno vtrhne hollywoodský Stoker, novinka korejského režiséra Parka Chan-wooka. „Makabrózní, ponuré i černohumorné drama zasazené do podivného bezčasí fascinuje především hutnou náladou plnou napětí, kterou zahušťují famózní herecké výkony Mii Wasikowské, Nicole Kidmanové a Matthewa Goodeho,“ popisuje atmosféru filmu jeden z dramaturgů přehlídky Antonín Tesař.

Svérázná přehlídka filmové (ne)estetiky letos nabídne celkem šestnáct otrlých filmů. Jak starší snímky, tak více či méně očekávané filmové novinky z kategorie hororu, thrilleru, erotických filmů, béčkových titulů a dalších okrajových žánrů. Nově si na své přijdou také milovníci animovaných filmů, které až doposud na festivalu chyběly.

Ani letos nebudou návštěvníci ochuzeni o jednu projekci „naslepo“ a interaktivní projekce, během nichž se dění na plátně částečně přenáší přímo do sálu. Tentokrát se tak stane při Noci drůbežích mrtvol a Démonech

Letošnímu hlavnímu tématu - venkovu - je zasvěcena neděle 10. března, poslední den festivalu. "Po loňské oslavě aerobního pohybu a estetiky posiloven jsme prostě chtěli trošku slunce, sena, erotiky. Navíc venkov je tradiční terč všemožných exploatací, ať už pozitivních, nebo negativních, od Texaského masakru motorovou pilou po Babovřesky," vysvětlil Antonín Tesař.

„Venkovské“ budou tři filmy: Lacinej fešák Eddie, jehož producent si momentálně odpykává doživotní trest vězení za dvojnásobnou vraždu, decentní venkovská romance o lásce staršího muže a mimořádně svůdné ovečky Zvěrstvo a hororová vypalovačka s mičurinským přesahem Motel Auvajs. Pro dostatečně otrlé následuje zabijačková žranice za doprovodu cimbálovky.

Výběr filmů pro přehlídku je výsledkem subjektivních preferencí čtyř dramaturgů. Jeden z nich, už zmíněný Antonín Tesař, popisuje kritéria takto: „Vybíráme filmy, které se nám samotným líbí, a myslíme si, že se nebudou líbit každému. Naši dramaturgii drží pohromadě jednou svalnatou prackou El Santo a druhou chlupatou dlaní věrní diváci našeho pravidelného pornookénka, kterým letos nakoukneme až do dalekého Japonska.“

Na téma venkova navazuje i znělka 9. ročníku o „myslivecké lásce“ a je mu podřízena výzdoba kina Aero, které se od 5. do 10. března promění na klubovnu otrlých diváků. Chybět prý rozhodně nebudou lacláče, vidle a další vesnické propriety.

A protože otrlí diváci žijí i mimo Prahu, dolehnou ozvěny festivalu, věrné tématu, až na „venkov“ - do brněnského kina Art (15. a 16. března) a uherskohradišťského kina Hvězda. 

Vydáno pod