Přímá úměra Festivalu spisovatelů: menší granty - kratší program

Praha - Festival spisovatelů Praha musel přerušit jednání s některými hosty, které chtěl pozvat k účasti na 23. ročníku, a zkrátit týdenní program na dva dny. Důvod? Snížení finanční podpory od pražského magistrátu.

Tématem letošního ročníku, který se uskuteční 17. a 18. dubna, je zrození národů. Připomene 20 let od rozpadu Československa, ale také 95 let, které v květnu uplynou od podpisu Pittsburské dohody, na jejímž základě vyhlásil v říjnu 1918 Tomáš Garrigue Masaryk nezávislost Československa. Pořadatelé Festivalu spisovatelů Praha plánují druhou část letošního ročníku uspořádat v říjnu v Pittsburghu.

Na tamním setkání slíbili účast spisovatelé Edgar Lawrence Doctorow, Michael Cunningham či Ed Sanders, ČR bude reprezentovat Eda Kriseová a ekonom Tomáš Sedláček. Do Prahy by měla přijet americká historička Mary Heimannová - autorka knihy Československo, stát, který selhal; alžírský prozaik Mohammed Moulessehoul píšící pod pseudonymem Yasmina Khadra či český spisovatel Vladimír Körner.

Zámořskou část přehlídky financuje americká strana, připomínají pořadatelé. Festival žádal podporu od města jen na pražskou část. Ale zatímco loni Praha akci podpořila sumou 3,5 milionu, letos jí přidělila jen 300 tisíc korun.

Festival nemá pro Prahu „prakticky dopad“, Praha na festival ale dopad má

Praha letos na grantech rozdala asi 300 milionů korun, což je více než loni, protože do grantového systému se dostaly i peníze, které se dříve rozdělovaly formou partnerství. To Praha omezila, protože podle radního pro kulturu Václava Novotného (TOP 09) se touto cestou k významným finančním prostředkům dostávaly i organizace, jejichž kulturní přínos je sporný.

Z těchto peněz se ale financovaly i kulturní projekty, jako třeba Festival spisovatelů. Jeho viceprezidentka Vlasta Brtníková citovala přesedu grantové komise Jiřího Lišku, který dle stenozáznamu z jednání pražského zastupitelstva uvedl, že festival „nemá pro Prahu prakticky dopad“. Poukázala také na to, že z 300 milionů korun Praha na literární projekty poslala 2,78 milionu korun, tedy méně než jedno procento.

Organizátoři se proti rozhodnutí města odvolali, na březnovém jednání zastupitelstva by se měli podle Brtníkové dozvědět výsledek. Situaci s pořádáním tradiční akce, která přiváží do Prahy literáty z celého světa, komplikuje i fakt, že ministerstvo kultury dosud neoznámilo výsledky svých grantů. Termín odsunulo z konce února na neurčito. „Pokud budou grantové komise zasedat v březnu a dostaneme peníze v dubnu, můžeme je ministerstvu rovnou vrátit,“ obává se Brtníková.