Hledá se hvězda, zn.: Sugar Man!

Praha - Příběhy založené na skutečné události většinou táhnou. A co teprve ten o americkém písničkáři Sixtovi Rodriguezovi s názvem Pátrání po Sugar Manovi? Dokument vypráví jen těžce uvěřitelný osud člověka, který se na začátku 70. let stal vlivem nevysvětlitelných okolností hudební hvězdou. Film režiséra Malika Bendjelloula, který byl oceněn Oscarem v kategorii Nejlepší dokumentární film roku 2013, budou od 14. března promítat pražská kina Světozor, Aero a Bio Oko. Do ostatních tuzemských kin vstoupí 1. dubna.

Jen málokdo by čekal, že se příští megastar objeví v zapadlém baru v Detroitu. Přesně tam totiž Rodrigueze objevili hudební producenti na konci 60. let. O jeho talentu byli vmžiku přesvědčení, doufali, že prorazí se svými silnými melodiemi a prorockými texty.    

„Jediný srovnatelný talent s Rodriguezem byl v té době snad jenom Bob Dylan,“ tvrdí ve filmu
Denis Coffey, který byl producentem Rodriguezova debutového alba Cold Fact.

„Básník chudobných čtvrtí“ Detroitu ale nahrál pouze dvě alba, jejichž posluchačský úspěch se rovnal nule. Muzikant se tak vrátil zpět do dělnického zaměstnání a po světě se začaly šířit fámy o jeho sebevraždě.  Pirátská kopie jedné z jeho desek se však náhodou dostala do Jihoafrické republiky, kterou v 70. letech apartheid odřízl od zbytku světa. V následujících dvou desetiletích se Rodriguez díky svým sociálním a provokativním textům v JAR stal fenoménem, jehož sláva předčila i Rolling Stones.

Dokumentární film ukazuje vzpomínky pamětníků, lidí z hudebního průmyslu či umělcových spolupracovníků. S troškou do mlýna přispěli také Rodriguezovi příbuzní, ale hlavně také on sám. Vypátrali ho dva Jihoafričané rozhodnutí zjistit, co se stalo s někdejší ikonou. Snímek natočený ve spolupráci švédských a britských filmařů tak mapuje období od Rodriguezova objevení v roce 1968 po rok 1998, kdy znovuobjevený hudebník absolvoval v JAR šest vyprodaných koncertů.

„Pátrání po Sugar Manovi jsem chtěl vidět už rok. Nestává se často, aby vám zahraniční přátelé ze všech koutů světa psali nadšené e-maily kvůli dokumentárnímu filmu. Tak dlouho jsem to odkládal, až film dostal Oscara a pustili jsme si ho společně s kolegy. Hned nám bylo jasné, proč vyvolává šeptandu všude, kde se objeví. Neuvěřitelná životní dráha zpěváka Rodrigueze svou pravdivostí odzbrojí i ty největší cyniky,“ uvedl Jan Noháč ze společnosti Aerofilms, která film uvede do tuzemských kin.