Mytologická stvoření na pozadí válek: Jaroslav Róna vystavuje

Praha – Galerie Václava Špály hostí obrazy a sochy výtvarníka Jaroslava Róny. Jde o díla z poslední doby, dá se tedy říct, že jsou veřejnosti ještě neznámá a neokoukaná. Autor je charakteristický svým výrazným a ojedinělým stylem i námětem. Jak barvy, tak Rónova technika potěší všechny příchozí až do 28. dubna.

Smrt, války, mýty, moře, ale také hory či erotické motivy – témata výtvorů Jaroslava Róny zůstávají stále stejná. „Zatímco ostatní tápou, já jsem svoji cestu nalezl,“ prohlašuje o sobě umělec. 

Mimo malování se specializuje také na sochařinu, mezi jeho nejznámější díla patří bezesporu pražská socha spisovatele Franze Kafky. Většina jeho plastik však připomíná spíše dávné tajemné pomníky, sarkofágy nebo krajiny a města či neznámé stroje a podivné mechanismy. 

„Ve svém úhrnu jsou to díla utkvělých představ, snů a vizí a ovšem především reflexí reality, která na nás každodenně dopadá a útočí. Není ani možné jinak, když stále zřetelněji nabývá platnosti výrok básníka, že budoucnost již není tím, čím bývávala,“ řekl k současné expozici publicista a autor sochařovy monografie Jiří Olič. 

Rónovu tvorbu podle něj dobře vystihuje jedno z jeho pláten s názvem Příchod nové doby. Podle tohoto konceptu je ohrožen nejen člověk, ale každý živý tvor. Zneužitá genetika dnes údajně vytváří netvory a monstra. Autor zpracovává třeba také motiv exekutora, impéria, které prezentuje jako produkt totalitní architektury, jako paprskovitě sbíhající se systém ulic směřujících k hlavnímu sídlu moci. 

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Člen někdejší skupiny Tvrdohlaví se do širšího povědomí zapsal po filmovém festivalu v Karlových Varech před téměř deseti lety. Spolu s kolegy Františkem Skálou a Alešem Najbrtem (jako letité trio Tros Sketos) se stali protagonisty úspěšné festivalové znělky.