Porotu Febiofestu povede Věra Čáslavská

Praha - Další osobností světové kinematografie, která na nadcházejícím mezinárodním filmovém festivalu Febiofest převezme cenu Kristián, bude italský herec Giancarlo Giannini, který se objevuje i v hollywoodských snímcích. Čestnou předsedkyní hlavní poroty bude sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská. Na tiskové konferenci v Praze to oznámil prezident přehlídky Fero Fenič.

Za přínos světové kinematografii budou dále oceněni britský producent a „otec“ Bertolucciho devítioscarového Posledního císaře Jeremy Thomas, stvořitel filmových Beatles Richard Lester, polský herec, režisér, scenárista a pedagog Jerzy Stuhr a americká herečka Geraldine Chaplinová.

Jubilejní 20. ročník se uskuteční od 14. do 22. března v Praze a bude pokračovat ve všech krajských městech i na Slovensku. Fanoušci si letos mohou vybrat z 544 projekcí, z toho 439 jich bude v pražském multiplexu Cinestar Anděl.

„Věřím, že tento boj je definitivně vítězný“

„Jsem velmi šťastný, že jsme se toho jubilea dožili, protože jsem nikdy během festivalu, jak bojoval se svými hlavně finančními problémy, nedoufal, že to dobojujeme až do dvacátého ročníku. Věřím, že tento boj je definitivně vítězný a letošní ročník vás o tom svým obsahem, hosty a programem přesvědčí,“ prohlásil Fenič. Dále poděkoval magistrátu hlavního města a ministerstvu kultury za podporu.

Podle Feniče Febiofest přivítá čtyři desítky významných hostů ke 190 promítaným filmům z 57 zemí. Festival udělí i cenu Grand Prix v soutěži Nová Evropa, v níž se objeví první a druhé filmy evropských tvůrců z produkce loňského roku, a také ocenění v nové středometrážní soutěži Tři oříšky pro Popelku. V této jury usednou Krzysztof Zanussi z Polska, Jan Troell z Norska, Tudor Giurgiu z Rumunska, Niki Karimi z Íránu a český režisér Saša Gedeon.

Giancarlo Giannini ve filmu James Bond: Quantum of Solace
Zdroj: ČT24/Sipa Press/isifa

Při slavnostním zahájení bude udělena cena Asociace režisérů a scenáristů za výrazný tvůrčí, organizační či producentský čin v oblasti audiovize. Nominováni na ni jsou například Miroslav Janek za dokument o Drahomíře Vihanové Umanutá, dokument Obrazy ze života Boženy Němcové, připravený Martinou Komárkovou a Ljubou Václavovou, Zuzana Piussi za výjimečnou tvorbu politických dokumentů, Agnieszka Hollandová za film Hořící keř, výstava Jana Švankmajera v Domě U Kamenného zvonu a film Ve stínu Davida Ondříčka.

Více informací hledejte na webu Febiofestu zde.

Fenič nedávno Febiofest prodal

Fenič, jehož společnost FEBIO před 20 lety festival založila, uzavřel nedávno smlouvu se společností Mezinárodní filmový festival Praha (MFFP) o prodeji Febiofestu. Podle serveru iDNES jej MFFP koupil za 25 milionů korun, Fenič upřesnil, že prodej se podle smlouvy naplní až v roce 2017 a že částka 25 milionů byla uvedena jen jako odhadní.

„Nebyla mi poukázána. To, za jakých podmínek jsme domluveni, je součástí jiné smlouvy, která je dodatkem a není veřejná,“ dodal Fenič. Ve vedení MFFP figurují podle Feniče lidé ze společnosti Erbia Holding, kteří se mají starat o finance.

K naplnění prodeje má podle Feniče dojít k 30. červnu 2017, pokud ovšem druhá strana dodrží podmínky, do nichž patří například minimální částka rozpočtu či jistota, že se Febiofest nezměnil v komerční akci. Byly stanoveny tak, aby festivalu zabezpečily budoucnost. „V případě nedodržení se festival bez nutnosti soudního rozhodnutí vrací ke mně. O skutečném prodeji se tedy bude moci mluvit až po pěti letech,“ dodal.

Brífink k dvacátému ročníku Febiofestu (zdroj: ČT24)