Swiss Positions: Chata Monte Rosa a další zázraky architektury

Praha - Švýcaři jsou dlouhodobě průkopníky ekologicky šetrné architektury a trend se postupně ujímá také ve zbytku Evropy. Expozice Swiss Positions: 33 přístupů k trvale udržitelnému způsobu stavění v pražské galerii Jaroslava Fragnera představuje výběr z inspirativních švýcarských staveb posledních dvaceti let.

Za technický zázrak bývá považován jeden ze symbolů ekologicky šetrné architektury, horská chata Monte Rosa v kantonu Valais, která stojí v bezmála třech tisících metrech s výhledem na Matterhorn. Stavba, jež vznikala pouhých pět měsíců, je z devadesáti procent energeticky soběstačná a zásoby vody bere z ledovce. Stavební materiál musely v extrémních alpských podmínkách transportovat helikoptéry.

Putovní výstava s názvem Swiss Positions: 33 přístupů k trvale udržitelnému způsobu stavění je souborem fotografií 33 klíčových projektů švýcarské architektury za posledních dvacet let, které se dotýkají tématu udržitelného rozvoje. Fotografie jednotlivých realizací doprovázejí texty přibližující stavební postupy, kontext budovy i celý její charakter.

„Svět je přehlcený stereotypními, nudnými novostavbami“

Realizace jsou rozděleny do šesti kategorií: rekreace, infrastruktura, Alpy, venkov, město a předměstí. Prezentované projekty zahrnují novostavby i rekonstrukce. Mezi náměty jsou mimo jiné muzeum, kaple, sportovní stadion, škola, hotel, rodinný dům i most. Jedno mají společné: minimálně zatěžují životní prostředí.

Studio architekta Mathiase Müllera vidí budoucnost architektury především v rekonstrukcích. „Ze starých budov můžete vytvořit něco mnohem komplexnějšího, dát jim přidanou hodnotu. Svět je už přehlcený stereotypními a nudnými novostavbami,“ tvrdí Müller.

Administrativní budova Keystone
Zdroj: ČT24

Müllerovou zatím jedinou českou realizací je administrativní budova Keystone v pražském Karlíně. Osmipatrovou stavbu navrhl v novodobém kubismu: „Interiéry kancelářských budov jsou většinou naprosto holé a architekt nad nimi nemá skoro žádnou kontrolu. Veškerou energii jsme tedy investovali do fasády. Inspirovali jsme se českou avantgardou, naprosto nás fascinuje,“ popisuje stavbu Müller. Dnes je svým způsobem avantgardou právě švýcarská ekologicky udržitelná architektura.

Více informací hledejte na webu Galerie Jaroslava Fragnera.

Swiss Positions: 33 přístupů k trvale udržitelnému způsobu stavění / Galerie Jaroslava Fragnera / Betlémské náměstí 5, Praha 1 / 8. 3. 2013 - 14. 4. 2013

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod