Tugendhat rozezněly Cageovy skladby pro vodu, klavír, vábničku

Brno – Koncert na počest Johna Cage hostila vila Tugendhat. Cage 100 - Water Music Project oslavuje tvorbu amerického skladatele Johna Cage, který složil třeba kompozici pro klavír, vodu, vábničku na kachny, kolíčky na prádlo… Pro třicítku diváků ve vile a stovky tisíc lidí na webu skladby zahrál klavírista Jaroslav Šťastný.

Zvuky klavíru, přelévání vody, zapíchnutí čínského příboru do klavíru nebo ladění rádia – i to slyšeli návštěvníci koncertu na poctu americkému skladateli Johnu Cageovi přímo ve vile Tugendhat nebo on-line na webu cage100.com. Při každé intepretaci Cageovy hudby se klavírista Jaroslav Šťastný pere s jeho instrukcemi. Cage totiž po sobě nezanechal jasné noty, nýbrž jen poznámky k provedení skladby a časy.

„Cageův přístup je osobitý, snažil se lidi přivést ke skutečnému poslechu. Jdou sice na koncert, poslouchají krásnou hudbu, ale ta jde druhým uchem ven. Pokud slyší takové věci jako přelívání vody, tak je vlastně upozorňuje na to, že všechno vydává zvuk. Snažil se lidi upozornit na to, že je důležité vnímat všechny zvuky,“ objasnil půvab Cageových skladeb Šťastný. Dodal, že právě proto je u Cageovy hudby nejdůležitější pozornost - interpreta na to, co dělá, a posluchače na to, co slyší.

Pro posluchače netradiční zážitek, pro hudebníky náročná zkouška. Cage ve svých notových zápisech přesně vteřiny po vteřině zaznamenal, co se má v danou chvíli dít. „Jsou tady dlouhé časy čekání a pak se musí udělat rychlá akce, několik úkonů pro jeden akord. Pro mě osobně bylo nejsložitější zamíchat karty, protože nejsem žádný karbaník. Musel jsem to cvičit,“ vysvětluje Šťastný.

Vystoupení se konalo v rámci projektu Cage 100 - Water Music Project, který různými projekty připomíná sté výročí narození Johna Cage. Impulz pro brněnský koncert vzešel z partnerského města Lipska. „Lipské fórum pro současnou hudbu oslovilo všechna partnerská města s tím, jestli se do pocty pro Johna Cage nechtěla zapojit. Brno souhlasilo, protože letos slaví 40. výročí partnerství s německým městem. Koncert je součástí těchto oslav,“ potvrdil referent odboru zahraničních vztahů Magistrátu města Brna Hubert Kudělka.

Vedle Brna a Lipska koncerty uspořádají také v osmi dalších světových městech - například v italské Bologni, anglickém Birminghamu, francouzském Lyonu nebo v etiopské metropoli Addis Abebě.

John Milton Cage (5. září 1912, Los Angeles - 12. srpna 1992, New York) byl americký skladatel aleatorické experimentální hudby, spisovatel a tvůrce audiovizuálního umění. Jeho asi nejznámější skladbou je 4'33", třívětá kompozice, skládající se z trojího otevření a zavření víka klavíru v přesně určených časových úsecích.

A zde se můžete podívat, jak hrál svou „Water Music“ sám John Cage: