Bonnie Tylerová chce dobýt Eurovizi

Malmö - Velkou Británii bude letos na soutěži Eurovize 2013 / Eurovision Song Contest reprezentovat zpěvačka Bonnie Tylerová (nar. 1951). Jedná se o další popovou hvězdu, která se pokouší po desítkách let o comeback. Tylerová soutěžní píseň zazpívá 18. května ve Švédsku, kam se finále mezinárodního klání zase po letech vrací.

Novou skladbu „Believe In Me“, se kterou bude Tylerová soutěžit, pro ni napsali Desmond Child, Lauren Christy a Christopher Braide. „Slibuji, že do soutěže dám všechno, abych mohla Velké Británii vrátit to, co jsem se v ní naučila! Jsem opravdu poctěna a potěšena tím, že mohu reprezentovat svou zemi na Eurovizi s tak báječnou písní,“ prohlásila zpěvačka v rozhovoru pro BBC.

Hvězda sedmdesátých a osmdesátých let patří k nejhranějším interpretům. Už její první singl Lost in France ji dostal hned na 9. místo britské hitparády. Její nejpopulárnější písní je pravděpodobně „Total Eclipse Of The Heart“, „It's a Heartache“ pak převzalo mnoho zpěváků po celém světě (u nás např. Waldemar Matuška a Olga Blechová pod názvem „Jen se hádej“).

Tylerová, která úspěšně spolupracovala s britským kytaristou Mikem Oldfieldem, se na svůj comback těší. „Když se slyšíte v rádiu poprvé, u mě to bylo v roce 1976 s Lost in France, je to nejlepší pocit na světě, ani potom s Mikem Oldfieldem to nebylo takové. Nynější návrat by se tomu prvnímu pocitu mohl vyrovnat,“ zadoufala zpěvačka.

Bonnie Tylerová míří do Eurovize (zdroj: ČT24)

Eurovision Song Contest (krátce Eurosong či Eurovize, dříve Velká cena Eurovize) je každoroční hudební soutěž pořádaná některými zeměmi Evropské vysílací unie (EBU).

Každá země se účastní prostřednictvím národních televizních společností, jejichž úkolem je v národních kolech vybrat interprety a píseň, které vyšlou do mezinárodních kol. Zúčastněné země vyšlou své zástupce, kteří předvedou svou píseň živě v televizi a pak podstoupí hlasování diváků (do roku 1998 vybírala vítěze porota), kteří tak určí nejpopulárnější píseň soutěže. Podle pravidel diváci nesmí hlasovat pro soutěžícího ze své země.

Soutěž se koná každoročně již od roku 1956, soutěže se alespoň jednou zúčastnila takřka každá evropská země. Česká účast v soutěži se poprvé objevila v roce 1968, kdy se zúčastnil Karel Gott (ovšem jako zástupce Rakouska). Česko se soutěže poprvé zúčastnilo v roce 2007. Česká republika podle BBC oznámila v roce 2009, že už nebude soutěžit, neboť v Česku je o akci malý zájem. Švédsko v roce 1974 zastupovala skupina ABBA, která se singlem Waterloo tehdy zvítězila.