Spielberg se možná připlete do sporu o Kašmír

Bombaj - Další film amerického režiséra a producenta Stevena Spielberga by se měl zčásti odehrávat v Kašmíru. S úmyslem natáčet na sporném území tvořícím faktickou hranici mezi Indií a Pákistánem se svěřil při návštěvě Indie.

Spor o Kašmír mezi Indií a Pákistánem se datuje od roku 1947, kdy obě země získaly samostatnost. Od té doby svedly o Kašmír už dvě války. Od roku 2003 panuje na demarkační linii v Kašmíru křehké příměří, které je oběma stranami čas od času porušováno. O nezávislost muslimského Kašmíru na převážně hinduistické Indii nebo za jeho připojení k Pákistánu bojují od 90. let minulého století také separatisté. Násilí si vyžádalo na 68 tisíc mrtvých, hlavně z řad civilistů.

„Dokončili jsme scénář filmu. Bude se zčásti odehrávat na indicko-pákistánské hranici v Kašmíru. Zatím ale stále ještě vybíráme herce a hledáme místa natáčení,“ prozradil Spielberg listu Times of India při své návštěvě v Bombaji, kam přijel především oslavit s partnerským studiem Reliance Entertainment úspěch svého posledního, oscarového snímku Lincoln.

Společnost Reliance Entertainment, s níž se americké filmové studio DreamWorks, jehož spoluzakladatelem je Spielberg, spojilo v roce 2008, se podílelo na vzniku filmu Lincoln. Oba partneři budou spolupracovat i na produkci zamýšleného snímku, řekl Spielberg.