Hovory v Lánech i v knižních plánech

Praha - Na shledanou v lepších časech - píseň Voskovce a Wericha ohlašovala po deset let na Československém, později Českém rozhlase Hovory z Lán, v nichž prezident Václav Havel komentoval aktuální dění. Těžko říct, jestli lepší časy nastaly, každopádně shledat se s Havlovými komentáři opět můžete - v knižní podobě.

„Václav Havel potřeboval přímý kontakt, kterým by mohl komunikovat s občany. Necítil se příliš dobře v televizním studiu a jako dramatik a autor nerad dával rozhovory, které se pak v redakci redigují a editují,“ vysvětlil bývalý Havlův mluvčí Michael Žantovský, proč si prezident vybral jako cestu k občanům právě rozhlas.

Rozhovory s Havlem se vysílaly v Československém a později Českém rozhlase vždy v neděli po obědě od 11. března 1990 do 1. února 1998. Později prezident vystupoval spolu s dalším hostem, tento pořad se vysílal jednou měsíčně do dubna 2000. Měnil se i název - z Hovorů z Lán se staly Hovory a nakonec Rozhovory v Lánech.

Za deset let vzniklo 355 dílů. Podle Jiřího Vejvody, který patřil k těm, kteří s prezidentem rozhovory natáčeli, redaktoři Havla „negrilovali, pracovali pro něj s úctou. Natáčelo se v Lánech, na Hrádečku anebo i na cestách. “První Hovory jsme točili u něj doma na Rašínově nábřeží a on byl, představte si, v pyžamu a županu," vzpomíná redaktorka ČRo Stáňa Dufková. Ve svých příspěvcích Havel komentoval především aktuální politiku, nevynechal ale ani jiná témata, třeba koncert Rolling Stones.

Reportáž Pavly Sedliské o knize Hovory v Lánech (zdroj: ČT24)

K pořadu Havla inspirovaly Hovory u krbu amerického prezidenta Franklina Delana Roosevelta, který takto promlouval k veřejnosti v letech 1933 až 1944. Havlův nástupce Václav Klaus na rozhlasový projekt nenavázal a zatím o tom neuvažuje ani Miloš Zeman.

O pokračování ale uvažuje Knihovna Václava Havla, která první svazek edice rozhlasových rozhovorů Hovory v Lánech vydala. Nicméně pokud si Hovory chcete připomenout, nemusíte čekat na jejich kompletní knižní vydání, na stránkách knihovny si lze poslechnout rozhlasové nahrávky.