Hrady a zámky bez peněz. Situace je nejhorší za 10 let

Praha – Na provoz památek je stále méně peněz - toto stanovisko nyní zaznívá z Národního památkového ústavu, který navíc tvrdí, že současná situace je dlouhodobě neudržitelná. Stát na příspěvcích zasílá stále méně financí a trvale navyšující se vstupné do kulturních institucí nejde prý zdražovat donekonečna. Návštěvníci se přitom na hrady začnou trousit už za pár dní.

Ústav spravuje stovky českých hradů a zámků. Tržby z návštěv a pronájmů tvoří podstatnou část rozpočtu celé instituce. Přesto jsou památkáři závislí na příspěvku od státu. Ředitelka Naděžda Goryczková však tvrdí, že po výsledném propočtu jim na správu památek zbývá jen 200 milionů. „A je to strašně málo, když si vezmete v úvahu, co všechno spravujeme a jak řádně se o to máme starat,“ prohlásila. 

Ministerstvo kultury vzkazuje, že výrok o nedostatku peněz akorát konstatuje všeobecný fakt. „Ministerstvo kultury je podfinancované, takže tím pádem je pochopitelně podfinancovaný i program, který se týká památek,“ vysvětlila mluvčí Markéta Ševčíková. Úřad s tím podle ní nic udělat nemůže, protože to souvisí s tím, jaký má rozpočet resort kultury jako celek.

Přes 80 % základního rozpočtu (který v současnosti představuje přes miliardu korun) totiž padne na mandatorní výdaje. Peníze na obnovu a údržbu se prý památkový ústav snaží získat právě z výnosů. Nyní má ústav svůj rozpočet kryt výnosy ze 45 procent. „Vlastně téměř půl miliardy si musíme na svůj provoz vydělat,“ uvedla Goryczková. 

Hrady a zámky ve správě NPÚ
Zdroj: ČT24

„Situace je do budoucna neudržitelná a my vnímáme, že jsme v současné době na samé hranici rozpočtu, který je dán příspěvkem a výnosy, o nichž víme, že už dál nejdou šroubovat výš a že i kapacity Národního památkového ústavu jsou v této chvíli téměř stoprocentně vyčerpány,“ pokračuje ředitelka. Za relativně dobrý stav a provoz památek můžeme údajně děkovat jen úsilí kastelánů. 

Ti se však přidávají ke kritice a upozorňují na své značně omezené možnosti. Situace je podle nich nejhorší za poslední desetiletí. Hrady si kolikrát vydělávají i tak, že pronajmou prostory filmovým štábům. Jejich obrat se tak kolikrát zlepší až o 30 %. 

Prozatím se budou hrady a zámky snažit lákat stále více návštěvníků. I přes krizi si totiž do těchto památek cestu najdou. Ceny vstupného by se až na výjimky neměly zvyšovat.

Turistická sezóna klepe na dveře

Přípravy na novou turistickou sezónu přitom na hradech a zámcích vrcholí. Celý rok se tentokrát ponese ve francouzském stylu. Francouzská kultura ovlivnila životní styl šlechty, architekturu i zakládání parků, a proto padl výběr zrovna na ni. Památkáři chtějí v rámci francouzských dnů představit také tamní rody. 

Na návštěbíky budou čekat speciální výstavy: např. o Františku Ferdinandovi d´Este, expozice Jiřího Wintra Neprakty nebo výstava kostýmů z filmového muzikálu Noc na Karlštejně. 

Ovlivnila životní styl šlechty, architekturu i zakládání parků. Francouzská kultura ovlivní taky letošní turistickou sezonu na hradech a zámcích. Centrem bude Sychrov.

Turistická sezona na hradech a zámcích se blíží (zdroj: ČT24)