Za Exampla nelze najít „Perfect Replacement“

Praha - Example od poslední zastávky v Česku nabral slušný zástup fanoušků. O tom vypovídá i fakt, že se jeho páteční koncert od minule přesunul do větších prostor holešovické Incheba Areny. Ačkoliv se počet jeho příznivců změnil, na Examplovi zůstává vše sympaticky stejné. Skvělá show, nevyumělkovaný projev, i rošťácky odstáté uši. A navíc - nová deska The Evolution of Man zní naživo opravdu skvěle.

Ale ještě předtím trochu toho českého koncertního folkóru: pár rozlitých piv, remcání proti zákazu kouření ve vyšším patře arény, klasická slovní přestřelka mezi šatnáři a příchozími, zkrátka začátek jako každý jiný.

Kolem osmé se za pultík postavil DJ Baller B a spustil svůj jedenapůlhodinový set, při němž zazněl i současný hit internetu Harlem Shake. Vlasatý mladík si s českým publikem poradil vcelku dobře a pozvolna ho naladil na taneční vlnu. Incheba nepraskala ve švech, což bylo v tomto případě vítané - každý si totiž našel svůj prostor na budoucí divoké taneční kreace.

Examplova světelná aparatura oslnila Pražany s ne příliš dobře vybranou Kickstarts. Na začátek to chtělo větší „odpal“. Elliot Gleave nastoupil v jednoduchém tričku s potiskem „public envy me“, za zády živé bicí i kytary, aby se zvuk víc dotužil. Bez přestávky servíroval jednu skladbu za druhou, aniž by dovolil publiku nebo sám sobě vydechnout. V průběhu večera poctivě odehrál podstatnou část své novinky The Evolution of Man, kterou (pokud řady zvednutých rukou mluvily pravdu) vlastnil každý v hale.

Hurónský vřískot vzbudily hlavně starší věci jako Playing In the Shadows nebo Stay Awake, ale nutno uznat, že nejnovější kousky si nevedly vůbec špatně. Example kočíroval špinavě podladěnou Come Taste the Rainbow stejně snadno jako prvoplánovou hitovku Say Nothing, u které se přesně ukázalo, proč se takové písničky skládají - kdo by nechtěl vidět tisíce lidí sborově zpívající každou sloku?

Angličan se pak v Close Enemies s fanoušky podělil o to, jak měl poslouchat svou matku, posléze je vyzval, aby byli „fucking stupid“ a ujistil je, že se vrátí zpět. Example toho kolem moc nenapovídá, v hospodě by to byl asi ten kluk, co sedí v koutku a poslouchá, vše potřebné ale sdělí skrze své písně. Nebudeme znovu omílat, jak moc netradiční hvězdou na poli taneční muziky rapper je (to si ostatně můžete přečíst v naší recenzi). Jeho pražský set tryskal emoce na všechny strany a kolemjdoucí museli být poraženi všemi starostmi, které publikum v hale zahazovalo za hlavu.

Závěrečnou trojici Natural Disaster, Perfect Replacement a Changed the Way You Kissed Me vybral interpret výborně, zároveň tím ale vysál poslední špetku energie z propoceného davu. Takže šup ven do mrazu a někdy zase nashle. S tímhle sympatickým „týpkem“ bude vždy radost se vídat.