Ibsenova Nora zachraňuje manželství ve Slováckém divadle

Uherské Hradiště – Slovácké divadlo připravuje druhou letošní premiéru. Po Cybercomicsu dostala přednost klasika Henrika Ibsena Nora. Prvního uvedení se diváci dočkají už zítra, půjde navíc o první historické provedení v tomto divadle. Hru zrežíroval Martin Františák a v hlavní roli příchozí uvidí Terezu Novotnou.

Psychologické drama z roku 1879 táhne ještě dnes. Podle Františáka se totiž téma inscenace dotýká i současnosti. „V čem je hra silná a nesmiřitelná je vztah Nory a Helmera, v necitlivosti a v pubescentním zrání mužů, které zažíváme napravo nalevo. Má své podvědomé komory surovosti, deviací a krutostí, s nimiž se žena vypořádává. V tom je ta hra mužská. Ženská pak je v tom, že se prostě v některých domácnostech, prostředích a klecích žít nedá,“ nechal se slyšet. 

V Ibsenově údajně nejlepším kuse je patrný také silný motiv peněz a touhy po slušném postavení. Domácí pohoda šťastného manželství se Noře zhroutí jednoho vánočního dne kvůli padělanému dokumentu, s nímž kdysi chtěla zachránit manželovo zdraví a rodinnou harmonii. 

„Nora manželovi, ač si to úplně neuvědomuje, dělá takovou panenku, dělá věci hodně tak, jak chce on. Na konci hry si ale uvědomí, jak dlouho žila v manželství v nepravdě a co to pro ni znamenalo, že to nebyla ona sama,“ popsala představitelka Nory Tereza Novotná. 

Inscenace Nora
Zdroj: ČT24/Slovácké divadlo

Jejího manžela ztvárnil Tomáš Šulaj. „Je to typický muž i v dnešní společnosti, který vydělává peníze a myslí si, že to je to hlavní štěstí. Na nějaké rodinné city už nezbývá čas. Byl takhle vychovávaný a má předsudky o životě,“ prohlásil o svém charakteru Šulaj. „Spousta rodin je zaměřena na výkon, na vydělávání peněz, aby vůbec vydrželi v této společnosti, a zbývá jim málo času na rodinnou pospolitost,“ dodává. 

Celý tým v Uherském Hradišti však slibuje, že Nora nebude jen ponurá. Diváci se mohou těšit na spoustu jízlivého humoru. I psychologie totiž může být humorná.