Českou filharmonii čeká premiéra ve Spojených arabských emirátech

Praha - Česká filharmonie se v březnu poprvé ve své historii vypraví do Spojených arabských emirátů. Na kulturním festivalu v Abú Dhabí vystoupí se třemi různými programy a doprovodí sólisty zvučných jmen - Plácida Dominga, Joshuu Bella či Bryna Terfela.

„Orchestr se v rámci své dlouhodobé zájezdové strategie dále otevírá světu a dobývá i méně tradiční pódia,“ uvedl k plánované cestě filharmoniků do emirátů Robert Hanč, generální manažer ČF. „Projektu se účastníme ze dvou důvodů: prvním jsou zajímavé finanční podmínky, druhým okolnost, že jde o festival, který se dnes těší skvělé pověsti. V uplynulých letech na něm vystoupily velké pěvecké hvězdy i významná hudební tělesa,“ upozornil.

Na svou arabskou premiéru odlétají hudebníci 17. března. Na programu mají tři koncerty. 20. března přednesou pod taktovkou amerického dirigenta Eugenea Kohna skladby Richarda Wagnera, Giuseppe Verdiho či Leonarda Bernsteina a doprovodí portorickou sopranistku Anu Maríi Martínezovou a slavného tenora Plácida Dominga, kteří spolu mimo jiné vystoupili předloni na festivalu v Českém Krumlově. 

Zbývající dva koncerty bude řídit šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek. Zazní díla českých autorů Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, sóla pak v podání houslového virtuosa Joshui Bella. Při posledním arabském vystoupení doprovodí filharmonie baryton Bryna Terfela a soprán Victorie Yastrebové.

V rámci turné jsou také plánovány tři doprovodné edukativní programy určené pro arabské děti.