Ulrich Seidl: „Postupoval jsem vždy podle vlastních metod“

Praha - Febiofest navštívil rakouský režisér Ulrich Seidl, který přijel uvést nový triptych Ráj, ve kterém se tři ženy pokoušejí nalézt jistou podobu štěstí. Do Prahy přijel s Margaretou Tieselovou, která hraje v první části s podtitulem Láska. Další vznikly rovněž v koprodukci s Německem a Francií a mají podtitul Víra a Naděje. Seidl promluvil na tiskové konferenci, kterou jste mohli sledovat živě na webu ČT24. Sestřih si můžete prohlédnout v tomto článku.

„Tyto filmy byly v Cannes, Benátkách a Berlíně, ale teď jsou konečně komplet všechny v Praze,“ prohlásil Seidl. Na svůj poslední snímek dělal velký casting mezi mladými. Hledal především ty s nadváhou, neboť příběh se odehrává na táboře pro otylé, kde se dcera hlavní hrdinky z prvního dílu zamiluje do mnohem staršího lékaře, který se však vztahu brání.

„Další můj snímek nazvaný Ve sklepě bude především o mužích, ty tři poslední byly doménou žen,“ uvedl režisér, který ve svých projektech zdařile kombinuje herce s neherci. Na „place“ však s existujícím scénářem nepracuje; úkolem protagonistů je improvizovat v intencích jím daného rámce. V počátcích točil dokumenty, ale hraná tvorba mu prý poskytuje více volnosti. Rozdíl mezi nimi však nedělá.

„Chtěl jsem si uchovat svobodu při ztvárnění a natáčení a postupoval jsem vždy podle vlastních metod,“ říká Seidl. „Nějakým způsobem jsem se samozřejmě vyvíjel, stejně jako moje úvahy o filmu vůbec, a nakonec jsem paradoxně dospěl k tomu, že hrané filmy mi dávají volnosti ještě víc.“

Cesta na sever - Zaostřeno na Finsko

Další setkání dnes patřilo sekci Cesta na sever - Zaostřeno na Finsko, jejíž páteř tvoří snímky nekompromisního pozorovatele stinných stránek života Aka Louhimiese. Z nedělní projekce svého filmu Odhalený přístav byl prý nadšen už proto, že beseda s diváky trvala dlouho. Aku Louhimies byl hostem Studia 6 ČT24:

K půlnoci z neděle na pondělí prodali organizátoři Febiofestu celkem 27 tisíc vstupenek. Podle mluvčího přehlídky Pavla Sladkého je to více než loni ve stejné době. Festival končí 22. března, pak pokračuje ve všech krajích. V posledních letech jeho návštěvnost v Praze dosahovala 60 tisíc lidí.