„Tetování zkrátka vyjadřuje osobnost“

Ústí nad Labem – Fotograf František Ortmann spojil výtvarný svět současného tetování s často překvapivou identitou jeho nositelů. Výtvarník chce poopravit vžitý názor, že tetovat se nechávají hlavně lidé nevzdělaní, žijící na okraji společnosti. „Tetování zkrátka vyjadřuje jejich osobnost,“ říká kurátor výstavy Karel Honsa. Portréty tetovaných pod názvem TATTOO NAMES představuje v ústeckém muzeu do 28. dubna.

Jednotlivci vysvětlují smysl svého tetování různě. Pro někoho jde o šperk, pro jiného je to kronika vzpomínek či tužeb, umělecké dílo, záznam zlomových okamžiků v životě. František Ortmann tvrdí: „Někdy v těch tetováních shledávám až životní názor.“

Honsa dále připomíná, že tetování zdůrazňuje svobodu konkrétního člověka. Někteří portrétovaní mluví o tom, že mít tetování byla jejich celoživotní touha, jiní jsou přesvědčeni, že obrazy na kůži je dělají hezčími. Autor fotografií tvrdí, že nechce dělat lidem s tetováním advokáta, připouští však, že fotografoval především takové, kteří něco dokázali.

„Šlo mi o co nejširší záběr profesí, a proto na mých fotografiích najdete úřednici z obecního úřadu, ale i otce v domácnosti, dále například ředitele největší spalovny odpadů v ČR vedle skateboardové legendy či novinářky a profesionálního thaiboxera,“ uvedl Ortmann: „Polovina z portrétovaných jsou lidé vysokoškolsky vzdělaní.“ U každé z fotografií je stručný dotazník, kde portrétovaný prozrazuje, co v životě dělá a proč se pro tetování rozhodl.

Více informací hledejte na webu Muzea města Ústí nad Labem.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)