Woodkid svým debutovým albem chce tvořit hrdiny

Praha – Woodkid, alias Yoann Lemoine, uznávaný francouzský tvůrce vizuálně sugestivních videoklipů pro Mobyho, Katy Perry, Taylor Swift nebo Lanu Del Rey, vydal 18. března na labelu Universal Music debutové album The Golden Age. Naživo své hudební i obrazové vize představí s kapelou na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava. Celkem se na desce objevuje čtrnáct skladeb včetně singlu I love you, který Woodkid zveřejnil před měsícem a doprovodil ho jako již tradičně působivým černobílým videoklipem.

„Chci, aby lidé, kteří poslouchají mé skladby, získali pocit, že jsou hrdinové,“ říká Woodkid a dělá vše pro to, aby posluchači jeho přání podlehli. Obestřený lesy smyčců, za mohutných úderů bubnů a velkolepých fanfár dechů, hypnotickým hlasem uvádí posluchače do děje futuro-středověké fantasy The Golden Age - hledání nespoutaného malého kluka uvnitř muže, který odmítá zestárnout. „Texty jsou o tom zmateném životním období mezi dospíváním a dospělostí,“ poznamenává. Zpívá o lásce, životě, smrti, snaze o určení vlastní identity i krizích tohoto věku.

Woodkid patří k umělcům, kteří se ke skládání dostali přes filmařinu a fotografování. „Hudba hrála v mých klipech hlavní roli i předtím, než jsem ji začal sám tvořit,“ upozorňuje. Stejným způsobem jako vytváří obrazový materiál, také skládá a koncipuje živá vystoupení. Vezme konkrétní emoce a přiřadí je jednotlivým nástrojům. „V duchu slyším přesně každý nástroj a jeho funkci. Díky tomu moje hudba září a působí jako film,“ dodává.

Woodkid se narodil v roce 1983 ve francouzské Remeši, v rodině s polskými kořeny a ve východní Evropě strávil v mládí dost času. Vystudoval ilustraci a animaci, pracoval v knižním nakladatelství, spolupracoval s režiséry Lucem Bessonem a Sofií Coppola a postupně přešel k reklamě, v níž se brzy zařadil mezi nejvyhledávanější tvůrce své generace, zvlášť po zveřejnění vtipného videa Aides Graffiti. Výčet jeho ocenění, včetně nominace na Grammy, nebere konce, ale největší ohlas získal s videoklipy pro Katy Perry, Taylor Swift, Mobyho, Lanu Del Rey, Drakeho a Rihannu. Jejich milionová sledovanost na YouTube mu vynesla status velké hvězdy, zářící ještě víc, když přišel s těmi vlastními. Na nezapomenutelných koncertech pod Eiffelovou věží a v Grand Rex dokázal, že vše, čím zaujal skrze média, umí ve strhující show přenést i na pódia. Vévodí jim obří projekční plátna, na nichž paralelně s hudbou probíhá děj Woodkidových filmových fantazií.