Jan Troell: „Středometráž je vhodná pro začínající filmaře“

Praha - V porotě soutěžní sekce středometrážních snímků Febiofestu zasedl jeden z předních skandinávských filmařů, švédský režisér Jan Troell. V roce 1971 natočil snímek Emigranti, který získal pět nominací na Oscara. „Středometrážní tvorba je vynikajícím formátem. Existuje totiž řada témat, pro které je ideální, když pro celovečerní metráž by třeba byla moc rozvleklá, a jako krátký film nedostačující. I já v roce 1964 natočil středometrážní snímek. Tato stopáž je vhodná pro mladé začínající filmaře - a tím jsem tehdy byl,“ říká Troell.

Jedenaosmdesátiletý Troell v USA režíroval mimo jiné western Nevěsta pro Zandyho (1974) s Genem Hackmanem. Za film Il Capitano (1991) dostal Stříbrného medvěda v Berlíně. Snímek Věčné okamžiky, který natočil podle románu své ženy Agnety Ulfsäterové Troellové, získal pět švédských výročních cen. Troell se na něm podobně jako na jiných svých filmech podílel i jako kameraman.

Ze svého působení v Hollywoodu má však smíšené pocity. Podle něj se lišilo především tím, že ve Švédsku měl za sebou desítky, zatímco v Americe stovky lidí. Za přirozené pokládá, že mu patří i místo u kamery. Začínal totiž krátkými snímky s kamerou v ruce.

„Takhle mohu reagovat na okamžité nápady, i když je to náročné na soustředění. Moderní technika nám pomohla, mohu okamžitě kontrolovat, co jsem natočil,“ podotkl. Na Febiofestu byl Troell už v roce 2003 a uvedl tu svou retrospektivu. Vedle působení v porotě letos přivezl svou intimní životopisnou novinku Poslední věta. Hlavní postavou snímku je švédský profesor a odpůrce nacismu Torgny Segerstedt.

„Polská kinematografie je trvalou součástí Febiofestu“

Porotu pražské části filmového festivalu Febiofest posílil také polský režisér Krzysztof Zanussi. Významný zástupce polského kina morálního neklidu není na přehlídce žádným nováčkem, jako první již roku 2000 získal cenu Kristián za přínos světové kinematografii. Zítřejší tiskovou konferenci se Zanussim můžete sledovat také na webu ČT24. Prezident festivalu Fero Fenič k tomu říká: „Polská kinematografie je trvalou součástí Febiofestu již od samého počátku.“ Letošní ročník dále poctí přítomnost polských tvůrců Jerzyho Stuhra a Agnieszky Hollandové.

Všechny filmové sekce Febiofestu probíhají v multikině Cinestar Anděl - až na sekci s názvem Od swingu k rapu, která láká diváky do Malostranské besedy, kde organizátoři promítají hudební snímky. Tyto projekce jsou navíc zdarma.