The Chemistry Gallery v Sokolově

Sokolov - Nebývá příliš zvykem, aby regionální galerie hostila pražskou výstavu. Výstavní a koncertní síň v kostele sv. Antonína Paduánského v Sokolově si na takovou prezentaci troufla a uspořádala velkou prezentaci zajímavě se profilující pražské Chemistry Gallery. Pro expozici nazvanou Alchymie kurátor Pavel Kubesa do nekonvenčního prostoru umístil kvalitní výběr autorů, kteří přes své mládí (jsou to většinou čerství absolventi českých vysokých uměleckých škol) přinášejí nadstandardní kvalitu jak ve volbě námětu, tak ve zpracování díla.

Organizátoři výstavy vsadili na to, že skupinové výstavy táhnou a pomáhají zvednout návštěvnost na překvapivou výši. Po jejich úspěšné prezentaci absolventů ateliéru Karla Nepraše předpokládají, že nynější expozice se setká s alespoň stejným úspěchem. 

Obrovský prostor, kde mohli provozovatelé Chemistry Gallery představit své autory, bez plošného či zejména výškového omezení, dal vyniknout především autorům - Janu Kalábovi či Michalu Ožibkovi, kteří tak mohli naplno nechat působit svá díla, jinde v republice těžko vystavitelná. Představení jejich dominantních obřích děl byl také důvod, proč kurátor zvolil rozdělení sálu na dva opticky oddělené výstavní prostory, každý s docela jinou poetikou i světelnými podmínkami.

  • Lucie Jindrák Skřivánková / Vertikála, 2012 zdroj: The Chemistry Gallery
  • Obraz Ondřeje Roubíka zdroj: The Chemistry Gallery

V další části expozice zaujmou i šedobíločerné takřka fotograficky dokonalé studie Zdeňka Trse, ladící s Mikulkovou realistickou malbou, zejména s úžasným a dnes již ceněným Portrétem ženy. Samuel Paučo nadchne obří hnědou realistickou krajinou a vzápětí pak diváka doslova uzemní svými velkými dynamickými barevnými strukturálními plátny. Křehké struktury nabízí Michal Škapa, drobné introvertní dílo Ondřeje Roubíka zhlíží na Palúchovy polární psy.

  • Jan Kaláb / Křížení planet, 2011 zdroj: The Chemistry Gallery
  • Pasta Oner / Illumination, 2012 zdroj: The Chemistry Gallery

Neschází barevná geometrie Jakuba Švédy, povzbudivá letně zelená krajina Václava Misaře či mistrovská studie Lucie Jindrák Skřivánkové. Tomáš Němec představuje svoji hravou židli, zaujmou plastiky hlav Václava Litvana. Symbolem výstavy se stal žlutě světelný kříž Pasta Onera, který posouvá svým sdělením celou expozici do jiné, meditativnější polohy.

ALCHYMIE, The Chemistry Gallery se představuje v Sokolově. Hlavní kurátor: Pavel Kubesa. Kdy a kde: kostel sv. Antonína Paduánského, Sokolov; výstava potrvá do 18. dubna, otevřeno denně mimo pondělí 10:00–18:00, vstup volný.