Vítězem Grand Prix Febiofestu 2013 je Rozbitý svět

Praha - Mezi 14 soutěžními filmy v sekci Nová Evropa se prosadil britský snímek debutujícího režiséra Rufuse Norrise Rozbitý svět (Broken). Svěží režijní debut Rufuse Norrise již získal ocenění BIFA za nejlepší britský nezávislý film roku. Rory Kinnear, představitel ovdovělého otce ze sousedství, jenž hájí počestnost svých dcer pomocí pěstí, získal Cenu BIFA za nejlepší výkon ve vedlejší herecké roli. Febiofest dnes v hlavním městě končí předáním cen Geraldine Chaplinové a Richardu Lesterovi, poté se „rozuteče“ do dalších měst.

Už pošesté se o Grand Prix Febiofestu ucházely nejzajímavější první a druhé filmy evropských tvůrců z produkce loňského roku. Letos soutěžilo 14 mladých filmů, které jsou prvními nebo druhými filmy jejich režisérů, na kterých se podílelo 16 evropských zemí.

Režisér si však pro vítěznou cenu kvůli pracovnímu zaneprázdnění nepřijede. 

Norris si vybral téma nevšedního dospívání jedné dívky, která musí vedle první lásky a problémů v rodině řešit také svou cukrovku. Navíc kamarádí s retardovaným Rickym, kterého sousedova dcera obviní ze sexuálníhoí zneužívání. Ač se obvinění prokáže jako falešné, po tomto incidentu se poměry v sousedství radikálně změní.

Z filmu Rozbitý svět - VB, režie: Rufus Norris. Grand Prix Febiofestu 2013
Zdroj: ČT24/Febiofest

Čestným předsedou Hlavní poroty MFF Praha – Febiofest 2013, sestávající se z 33 občanů ve věku od 18 do 71 let, byla legendární sedminásobná olympijská vítězka, čtyřnásobná mistryně světa, jedenáctinásobná mistryně Evropy a čtyřnásobná Sportovkyně roku paní Věra Čáslavská.

Konec Febiofestu

Programová ředitelka Febiofestu Hana Cielová přiznává, že se festival snažil o průřez filmů dvou výše zmíněných osobností, které obdrží cenu Kristián. Např. Chaplinovou si mohli diváci připomenout ve snímku Peppermint frappé či v novějším filmu Americano.

Mimo hlavní cenu Grand Prix se ale dostalo i na „Popelky“. Poprvé totiž filmaři svedli „bitvu“ i na poli středometrážních filmů (každý kousek má něco mezi třiceti až šedesáti minutami). Vítězové jsou v této kategorii hned tři - slovenský snímek Výstava, Buzkashi Boys z americko-afghánské produkce a americké drama Zatímco. Porotu ve snímcích zaujaly třeba scénáře, schopnost vyprávět obrazem nebo specifický humor.