Velikonoce na ČT: Program jako kraslice

Na svátky jara to podle předpodpovědi počasí dvakrát nevypadá, tím spíš možná o prodlouženém víkendu zasednete před obrazovku. Česká televize ve velikonočním programu nezapomíná, že se dívá celá rodina, pamatuje ale samozřejmě i na náboženskou tradici křesťanských svátků. A i letos se vylíhne Kuře, maskot sbírkového projektu Pomozte dětem.

Rodinná bude především Jednička, která jako každé svátky sází především na pohádky. Těšit se můžete na tu O modrém ptáčku, O Ječmínkovi nebo O víle Arnoštce. Ze zlatého fondu promítne ČT filmovou adaptaci Němcové Babičky z roku 1971. Příběh ze Starého bělidla, který natočil Antonín Moskalyk s Jarmilou Kurandovou v roli Babičky a Libuší Šafránkovou v roli Barunky, se bude odehrávat ve dvou částech. První z nich v neděli, druhá pak na velikonoční pondělí.

Pondělní Jednička je jinak plná pohádkových příběhů, především se ale od rána bude hlásit Kuře ze studia Pomozte dětem. Vyvrcholením pak bude ve 20:00 tradiční zábavní pořad v přímém přenosu.

Velikonoční zvyky připomene mimo jiné Toulavá kamera, která se vydá za velikonočními palmami do Příboru či za řehtačkami do Zlína. Chcete-li si raději připomenout křesťanský rozměr Velikonoc, přepněte na Dvojku. Na druhém programu můžete sledovat přímý přenos slavnostní mše z Říma sloužené novým papežem Františkem. Na ni naváže přenos papežského požehnání Urbi et Orbi.

Kromě toho bude ČT2 vysílat filmy Svatý Augustin nebo Ježíšova rodina, dvoudílný dokumentární projekt z dílny BBC, který představuje svět Ježíšovy doby a také jeho rodinu. Dokument Světlo porozumění připomene stejnojmenný projekt, který se od roku 2005 koná v Praze, a především ideu, jež je základem této akce - tedy napomoci porozumění mezi židovským a křesťanským náboženstvím.

A k Velikonocím - i když jen časově, nikoli tématicky - se váže i dokument Kruté Velikonoce. Je věnovaný osudům lyžařů Bohumila Hanče a Václava Vrbaty, od jejichž úmrtí uplyne na velikonoční pondělí sto let.

Minout byste kromě programu České televize neměli o svátcích ani multimediální Velikonoční kalendář, který vás provede světskými velikonočními zvyky i křesťanskou podstatou Velikonoc.