Z prachu hvězd ironicky ohledává lidskou samotu

Praha - Tři stárnoucí sestry žijí s matkou a celé dny vedou marné hovory o snech, které se nikdy nemohou splnit. Nový soused však vyvolá v jejich životě malé zemětřesení. Komorní Divadlo Kolowrat uvedlo v premiéře hru Lenky Lagronové Z prachu hvězd. V inscenaci Štěpána Pácla hrají Jana Boušková, Taťjana Medvecká, Petra Špalková, Jana Janěková ml., Jana Preissová a Jan Hartl.

Tři stárnoucí sestry žijí s matkou v opuštěném domě a marní čas hovory o snech, dávných láskách a hlavně o vesmíru a možnosti kontaktu s mimozemskou inteligencí. To je odkaz jejich zesnulého otce, který byl posedlý vesmírnými lety. Je sobotní večer a jako obvykle se hovoří o ničem. Vtom se ozve zvonek a zjeví se nový soused. Přítomnost muže v bytě, kam od smrti otce muž nevstoupil, vyvolá v životě sester rozvrat.

Poťouchlý, až cynický smysl pro humor

Lenka Lagronová napsala hru o tom, že i v bytě plném lidí je člověk často sám. „Někdy člověk hodně touží po objetí a reakci lásky, ale oni jsou jako za sklem,“ říká o postavách hry představitelka Káji Jana Boušková. Lagronová patří mezi přední žijící české dramatiky. Svědčí o tom desítky inscenací jejích her i řada ocenění. Za hru Z prachu hvězd získala druhou cenu v soutěži o novou česko-slovenskou hru Dráma 2010.

Její texty jdou těžko žánrově zařadit; píše sice o vážných věcech, ale zároveň jí podle kritiky neschází poťouchlý, často až mírně cynický smysl pro humor. „Z prachu hvězd je v tomto ohledu jejím asi nejhumornějším textem,“ uvedl mluvčí divadla Tomáš Staněk.

„U Lenky vždycky byla ve způsobu vedení dialogu určitá komičnost, jistý odstup a ironie. A v této hře se v tomto ohledu pustila nejdál - je tu výrazný nadhled nad postavami, místy až určitý sarkasmus nebo dokonce cynismus. Přitom se tu řeší velmi intimní problém, otázka lidské samoty,“ říká Pácl, který své porozumění pro hry Lagronové prokázal již v absolventské inscenaci Království v divadle DISK. Lagronová se do Kolowratu vrátila podruhé; v roce 2009 tu Jan Kačer nastudoval její hru Pláč.

Další informace hledejte na webu Národního divadla.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)