Vracíme se v čase, vracíme se k bestiím

Praha - Konec světa 21. prosince 2012 skutečně nastal, jen si toho lidé nevšimli. Čas se od tohoto data odrazil a běží zpátky, důkazem je například zvolení Miloše Zemana prezidentem, úspěch filmu Babovřesky nebo osvobozující rozsudek pro politiky Víta Bártu a Jaroslava Škárku, vysvětluje režisér Tomáš Svoboda, který chystá pokračování politické satiry Kabaret Bestie s podtitulem Věznické blues.

Kabaret Bestie se bude hrát 25. dubna v Baráčnické rychtě, ve stylovém malostranském divadelním sále, který se nachází nedaleko parlamentu a vládních budov. Podle autorů zde mohou diváci zažít pocit „nekontrolované svobody, kde si skupina herců a muzikantů dělá z politiky nezřízenou legraci“. 

"Běžíme proti proudu času, jak jinak si v České republice chcete vysvětlit zvolení Miloše Zemana, jak jinak si chcete vysvětlit účast komunistů na radnicích a zdvihající se popularitu KSČM, nebo obrovskou popularitu Babovřesek v kinech, kde se vrací vkus před 10 až 15 lety," ptá se režisér Tomáš Svoboda.

Kabaret bude mít podle něj reportážní charakter. Bude se zabývat i dalšími problémy současného života a podá důkazy o tom, že konec světa nastal. V inscenaci se objeví postavy komunistického politika Miroslava Grebeníčka, bývalého prezidenta Václava Klause, senátora Tomia Okamury nebo „celebrity“ Ornelly Štikové.

Autorský tým v čele s Karlem Steigerwaldem věří, že kabaret přiláká diváky stejně, jako před dvěma lety scénické čtení Kabaret Blonďatá bestie inspirovaný skandálem kolem parlamentní strany Věci veřejné a odposlechy okolo poslankyně Kristýny Kočí. Za dva měsíce mělo 20 repríz.

Diváci se v novém vydání kabaretu opět setkají s herci Ondřejem Pavelkou, Lukášem Příkazkým, Janem Vlasem, nově s Janou Strykovou a dalšími. „Je to jediná možnost, jak se podívat čerstvým okem na politickou situaci,“ tvrdí Jan Vlas. Proto se i v názvu kabaretu opět objevuje slovo bestie, protože „jich je tu pořád ještě dost“, poznamenal Svoboda.

Bestie možná opět i na ČT

Autorský tým vytvořil v roce 2011 také úspěšné medailonky pro časopis Reflex, které věnoval osobnostem Aleše Hušáka, Ireny Obermannové a Kristýny Kočí. Loni v březnu připravil ve stejnojmenném Kabaretu Blonďatá bestie kauzu politiků Bárty a Škárky a spojil ji s odposlechy podnikatele Romana Janouška a politika Pavla Béma.

Poté obohatil kabaret o nové „gagy“, které glosovaly situaci okolo zatčení poslance Davida Ratha. Blonďatá bestie v blázinci byla odvysílána počátkem letošního roku také na ČT2 (přehrát si ji lze v iVysílání). V současné době autoři s Českou televizí jednají o vzniku dalšího televizního pořadu.