Hoďte se do kontejneru!

Plzeň - Čítárna, kavárna, hudební klub, hvězdárna, kostel… Kde? V kontejneru. Čtyři česká města propojí v květnu a v červnu projekt, od něhož si jeho organizátoři slibují dosud největší oživení veřejného prostoru. Kulturu, zábavu, vzdělání či relaxaci si lidé budou moci užít v přepravních kontejnerech na pěti desítkách míst. Nejvíce jich bude v Plzni, kde si také budete moci koncem dubna Kontejnery k světu vyzkoušet.

Kontejnery budou v Plzni rozmístěny na 33 místech - v centru města, parcích, na náměstích i v obytných částech několika čtvrtí. Pořadatelé věří tomu, že se tak podaří oživit veřejná prostranství nejen organizovanými vystoupeními, ale že se u kontejnerové kavárny nebo odpočívárny sejdou lidé z jedné čtvrti a budou diskutovat o svém prostředí, o tom, co je třeba zlepšit či změnit.

V Plzni projekt potrvá od 10. května do 8. června, v ostatních městech bude kratší. V Praze se kontejnery objeví v devíti lokalitách od 10. května do 1. června, v Brně mohou lidé narazit na pět netradičních kulturních objektů mezi 20. květnem a 2. červnem. A Ostravu ozvláštní jeden kontejner od 29. května do 5. června.

Lidé se prý mohou těšit na improvizované čítárny, kavárny, studovny, hudební kluby, hvězdárnu, komunitní centra, třídu k výuce, férový obchod či kostel. První ochutnávku Kontejnerů k světu nabídne Plzeň 21. dubna před zahájením filmového festivalu Finále. K odpočinkové čítárně přibude 24. května kontejner, v němž při koncertu pod širým nebem vystoupí Chinaski. Více o kontejnerové nabídce najdete na stránkách projektu.