Všechno, co jste kdy chtěli vědět o Davidu Bowiem

Londýn - Výstava věnovaná zpěvákovi Davidu Bowiemu v Londýnském muzeu Victorie a Alberta láme rekordy. Ještě před oficiálním otevřením se prodalo přes padesát tisíc vstupenek. Multimediální expozice ukazuje na tři sta objektů spojených s umělcovou kariérou.

Expozice ukazuje všechny střípky Bowieho kariéry, od nejistých začátků mladíka jménem David Jones po filmové role nebo zpěvákovu důkladnou kontrolu detailů všech svých bizarních kostýmů. „Jeho individualismus inspiroval celé generace. Všichni totiž máme v sobě tak trochu rozdvojenou osobnost a neměli bychom být škatulkováni kvůli sexualitě nebo způsobu oblékání. To je, myslím, skvělé poselství,“ prohlásila kurátorka výstavy Victoria Broackesová, která si zpěváka cení hlavně pro jeho výborný umělecký cit, který mu prý pomáhá udržovat si čerstvost a zajímavost.

Na výstavě, která je sestavena především z věcí pocházejících z Bowieho osobního archivu, nechybí ani červeno-zlatá kombinéza. Vystoupil v ní v britském programu Top of the pops s ohnivě oranžovými vlasy. Pohled na něj u diváků tehdy vyvolal na jedné straně zděšení a na druhé obdiv. Vizáž zvláštního mladíka ale pro showbyznys 70. let znamenala vrchol kreativity. Návštěvníci si mohou také prohlédnout i pruhovaný komplet od japonského designéra Yamamota, který Bowie oblékl na turné Aladdin Sane, nebo slavnou masku pierota z klipu Ashes to ashes a mnoho dalších zajímavostí.

David Bowie - výstava v Londýně (zdroj: ČT24)

Umělec tvrdí, že na organizaci výstavy se nijak nepodílel. Není prý ani jisté, jestli se na ni vůbec přijde podívat. V posledních letech se Bowie stáhl z veřejného života. Jeho hudba ale naopak. Týden staré album The next day je ve Velké Británii momentálně nejprodávanější.