Pábení je krásná věc a mělo by být po ruce v celku

Praha - Přesně za rok oslaví český literární svět výjimečné výročí - 100 let od narození  nejpřekládanějšího autora Bohumila Hrabala. Jeho sebrané spisy ale naposledy vyšly v roce 1993 a žádné knihkupectví je dnes již nemá na skladu. Proto nyní vznikla Iniciativa za znovuvydání sebraných spisů Bohumila Hrabala. Jejími signatáři jsou například Jiří Menzel, Magda Vášáryová, Josef Somr, Václav Neckář, Vlastimil Třešňák, Jáchym Topol a další osobnosti české kultury.

Dosud jediné spisovatelovy sebrané spisy vydalo nakladatelství Pražská imaginace a uspořádal je Václav Kadlec. V letech 1991 až 1997 spisy vyšly v devatenácti svazcích. Tento vydavatelský počin se setkal s mimořádně kladnými kritikami a hodnocením. „Tam se neztratilo písmenko. A ještě je v tom pořádek, což u Hrabalova díla je dost těžké,“ upozornil jeden ze signatářů petice Jiří Menzel.

Od té doby vzcházejí dílčí tituly, takže o Hrabalovy knihy na pultech není nouze. Podle iniciátora petice, nakladatele Tomáše Weisse, by si ale největší pábitel české literatury zasloužil mnohem víc.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Vydavatelství Mladá fronta a její divize Knihy připravuje ke 100. výročí narození Bohumila Hrabala vlastní projekt ve spolupráci s renomovaným knižním grafikem Lubošem Drtinou, který pro vydavatelství Mladá fronta vytváří typografii pro celou ediční řadu. Několika svazkové vydání tak znovu čtenářům představí Bohumila Hrabala, jako zásadní postavu české literatury 20. století.

Text Inciativy:

Iniciativa za znovuvydání sebraných spisů Bohumila Hrabala

28. března 2014 to bude 100 let od narození Bohumila Hrabala.

V české literatuře po II. světové válce jsou jeho knihy něčím výjimečným, což oceňují čtenáři už desetiletí jak u nás, tak v zahraničí.

V 90. letech minulého století vyšly péčí editora a autorova přítele RNDr. Václava Kadlece jeho sebrané spisy.

Ty jsou již dlouhá léta rozebrány.

Situaci, kdy takový spisovatel, jako Bohumil Hrabal, nemá v knihkupectvích svoje sebrané spisy, považujeme za tristní. Zvlášť pokud jsou připraveny a brzdou jejich znovuvydání jsou hlavně peníze. Ano, jde o finančně náročnou akci, protože nikdo z nakladatelů na tom dnes není tak, aby mohl vydat dvacetisvazkové dílo, které se bude prodávat postupně.

Hledáme proto někoho, kdo by vydání sebraných spisů podpořil a na vydání daroval peníze.

Úmysl a chuť společně vydat sebrané spisy BH má nakladatelství Torst, které se dlouhodobě na vysoké redakční úrovni věnuje české literatuře, spolu s Václavem Kadlecem, který je pořadatelem sebraných spisů Bohumila Hrabala. O spolupráci na druhém vydání sebraných spisů jsou předběžně domluveny obě strany a souhlasí. Prosíme tedy majitele aktuálně platných licencí na jednotlivá díla Bohumila Hrabala, aby možnosti vydat kompletně připravené sebrané spisy nebránili a pro tento projekt je jednorázově velkoryse poskytli.

Potřebná suma na vydání (20 dílů po 1000 ks, nová jazyková redakce, úhrada autorských práv) je kvalifikovaně odhadnuta na 2 milióny CZK.

Víme, jak se český stát k české kultuře finančně poslední dobou chová. Co není estráda, ať živoří. Proto se snažíme o projekt vzbudit tímto veřejným podnětem zájem u některé ze slušných firem nebo jednotlivců, pro které by částka mohla být v jejich možnostech a považovaly/i by si za čest být s tímto projektem, a tak pochopitelně s důstojnou oslavou 100. výročí od narození Bohumila Hrabala, pro českou veřejnost spojeni.

Tedy krátce ještě jednou: rok před 100. výročím narození spisovatele Bohumila Hrabala se hledá mecenáš, který pomůže opět dostat do knihkupectví, tedy ke čtenářům, jeho sebrané spisy.

Iniciativu za znovuvydání sebraných spisů Bohumila Hrabala podporují:

Jiří Menzel - režisér

Magda Vášáryová – herečka, politička

Josef Somr - herec

Václav Neckář - zpěvák

Vlastimil Třešňák – hudebník

Vladimír Šebek – knihkupec

Jáchym Topol - spisovatel

Emil Hakl - spisovatel

Jiří Gruntorád – knihovna samizdatů Libri prohibiti

Vladimír Pistorius - nakladatel

Tomáš Mazal – znalec Hrabalova díla a životopisec Bohumila Hrabala

Miloš Doležal – básník, redaktor Českého rozhlasu

Milan Jankovič – literární vědec, znalec Hrabalova díla

Jacek Baluch – bývalý velvyslanec Polské republiky, znalec Hrabalova díla

György Varga – bývalý velvyslanec Maďarské republiky, překladatel Hrabalova díla

Zsuzsa Detre – překladatelka Hrabalova díla do maďarštiny

Edgar de Bruin – nizozemský literární agent a překladatel českých spisovatelů

Kees Mercks – docent bohemistiky amsterodamské univerzity, překladatel díla Bohumila Hrabala

Kontaktní adresa iniciativy:

Tomáš Weiss, Náhorní 613, Beroun, 266 01, email: afweiss@mymail.cz, tel. 603 564 153

(Tomáš Weiss zároveň ručí za autenticitu podpory jednotlivých podporovatelů).