Provětrejte hrady a zámky, začíná jim sezona

Praha - Blížící se jaro každý rok předznamenává zahájení návštěvnické sezony v památkách ve správě Národního památkového ústavu. Letos přestane být většina hradů, zámků a dalších objektů pro návštěvníky nedobytná o velikonočním víkendu. Mnohé z nich nelenily a lákají na prohlídky rozšířené o další program už v prvních dnech.

I když si každý památkový objekt vymýšlí také vlastní lákadla, NPÚ připravuje pro každou sezonu i rozsáhlejší projekty. V rámci dlouhodobého cyklu Po stopách šlechtických rodů byly v minulých letech představeny Pernštejni a Rožmberkové, příští rok bude patřit Pánům z Kunštátu; letos cyklus pokračuje Rokem francouzské kultury.

Na rozdíl od předchozích sezon je věnován více rodům - především ale Rohanům. Jejich hlavním sídlem bude zámek Sychrov, který dobu své největší slávy spojuje právě s rodem Rohanů. První z nich se stal majitelem v roce 1820. Rok francouzské kultury připomene ale i rody Des Fours, Buquoy nebo Mensdorff-Pouilly a jeho součástí bude opět rozsáhlá výstava na Pražském hradě. Zajít na ni budete moci na konci roku.

Projektů, kterými se NPÚ snaží přitáhnout návštěvníky a jejich pozornost, je celá řada. Velkou pozornost chce v roce 2013 věnovat například památkové péči související se dřevem. Připomeňme také, že i v této sezoně pokračují Oživlé památky, jejichž záměrem je nahlédnout do historie hradů a zámků z trochu jiného úhlu. Každý měsíc je věnován jednomu tématu. Začíná se jarním větráním, v jehož rámci se mohou lidé mimo jiné na zámku Frýdlant dozvědět, jak se zámky připravují na sezonu (na jarní úklid, tentokrát na zámku v Českém Krumlově, se můžete podívat i ve videoreportáži pod tímto odstavcem). Následovat budou akce, které zpřístupní půdy a krovy památek, prozradí něco o zločinech na hradech a zámcích nebo o zimních radovánkách.

Počítat můžete s tím, že i letos se památkové objekty připojí k Hradozámecké noci; připadá na 31. srpna a zahájena bude na hradě Rožmberk. Netradiční návštěvnické zážitky můžete čekat i ve Dnech evropského dědictví (7.–15. září), při Noci kostelů (24. května) nebo Víkendu otevřených zahrad (8.–9. června).

NPÚ spravuje na sto objektů, na které z nich se můžete tento víkend třeba vypravit? V Jihomoravském kraji na hrad Veveří, který nebyl jako „tvář“ zahájení sezony vybrán náhodou, v letošním roce totiž slaví osm set let první zmínky v historických pramenech.

Zahájení sezony s Velikonocemi spojili na mnoha hradech a zámcích. Velikonoční zvyky a výzdoba vás nemine třeba na Buchlově, na Raduni nebo na zámku Hradec nad Moravicí či ve Žlebech. V Mníšku pod Brdy chystají veliknoční veselici s Kuřetem, kterou se připojují ke sbírkovému projektu Pomozte dětem, na Křivoklátě zase knížecí Velikonoce, na nichž nebude chybět ani knížecí rodina. Uplést pomlázku nebo namalovat kraslici můžete i na zámku Jánský vrch nebo na Šternberku v Olomouckém kraji. Na hradě Bouzově se pustí tamní skřítci do jarního větrání.

  • Hrad Veveří zdroj: NPÚ
  • Velikonoce na hradech a zámcích NPÚ zdroj: NPÚ

Někde se sezonou zahajují i výstavy. V Buchlovicích se Tulipománie IV rozšiřuje na pár dní o aranžmá z řezaných květin; ve Vizovicích si budete moci prohlédnout květinové vazby v historických interiérech. V Benešově nad Ploučnicí vystaví sbírku obrazů rodu Thun-Hohensteinů, včetně rozměrného, kompletně zrestaurovaného thunského rodokmenu z roku 1875. Ve Středočeském kraji si můžete prohlédnout, s čím si hrály šlechtické děti v Horovicích, nebo zákulisí a jevištní techniku divadla na zámku v Mnichově Hradišti.

Na řadě hradů a zámků připravily pro sezonu 2013 nové a rozšířené prohlídkové trasy, například v Dačicích na Jindřichohradecku budou po pěti letech restaurátorských a stavebních prací zpřístupněny zámecké interiéry v podobě z počátku 20. století.

Některé památky své brány otevřely ještě před velikonočním víkendem, kupříkladu už zmíněný Sychrov. Jiné zůstávají kvůli nepřízni počasí zavřeny i po zahájení návštěvnické sezony, konkrétně Bezděz, Trosky, Litice, Landštejn a Hazmburk.

Pokud stále váháte, jestli se o víkendu na některý hrad nebo zámek vypravíte, možná vám v rozhodnutí pomůžou následující pozvánky: