Kdo lže, krade… aneb Jak zvítězit nad lží a nenávistí

Rozsáhlou politickou přehlídku (možná i demonstraci) uvedl v naprosto přeplněné galerii známý sochař a pedagog Kurt Gebauer. Velmi aktuálně totiž zareagovala kurátorka a v tomto případě i provozovatelka galerie Naďa Rovderová na události posledních týdnů (i dnů) u nás. Posunula původně plánovanou výstavu na podzim a vybrala z aktuální produkce výše jmenovaných autorů díla reagující právě teď nejen na úvodní téma výstavy, ale na celkovou politickou situaci u nás a převážně pak na výsledky voleb, ba dokonce se dá konstatovat na jejich vítěze. Podtitul totiž vcelku v původní rozsáhlé verzi zní takto: Lež má krátké nohy, lidé krátkou paměť.

Nemá smysl patrně analyzovat kvalitu a význam jednotlivých děl, kterých tu najde návštěvník nekonečnou serii. Nejedná se ani o charakter výpovědi toho kterého autora. Důležitým se jeví fakt, že takhle rychle, spontánně a v soukromí reaguje spousta autorů, které v tomto případě nespojuje nic jiného než jejich postoj, názor, reakce…

Vidíme kresby, malby, fotografie, koláže, videa, sochy, objekty, texty, prostě všechny možné druhy vizuálních sdělení, která hovoří jasně a čitelně – tak tohle již ne, vzpamatujme se, přeci nebudeme opakovat do nekonečně zažité, staré a trapné chyby a reakce. Mnozí opět mávnou rukou a řeknou si – vždyť je to všechno k ničemu, v této zemi se přece jen nic nezmění…

Výstava upozorňuje na to, že občanská odvaha a energie je základním kamenem moderního demokratického (i když???) státu a že absence námi vyvíjeného tlaku ve vteřině bývá zaplněna energií a silou velmi, velmi nebezpečnou.

Tak trochu se vkrádá strach z toho, že pokud někteří z vyvolených a volených náhodou (jak jinak) spatří tuto výstavu, pochopí ji automaticky jako útok a degradaci, nikoli jako potřebný stavební kámen. Budou pak hovořit nejen o mediích, ale o skupinách podvratných živlů, mezi něž patří samozřejmě výtvarní umělci. A to jim toho společnost opravdu hodně dává, živí si je, hady, na prsou… (??!!!).

Výstava, která ukazuje politiku jinak (zdroj: ČT24)

Textový komentář k výstavě provázejí některá zajímavá konstatování, z nichž si dovolujeme uvést například:

Obracíme se do minulosti, hledáme návod pro budoucnost. Pomůže nám moudrost předků?

Po společensky a politicky rušné zimě přišlo jaro-nejaro roku 2013… Nepomáhá vynášení Morany, ledový vítr vane a vane… Odkud pořád?

Má lež krátké nohy…? Vlci jsou u koryta. Kdo nejde s námi, jde proti nám. Melou boží mlýny pomalu, ale jistě?

Havel byl jen jeden… Jedna vlaštovka jaro nedělá.

Kdypak a jak láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí…? Co pomůže? Víra? Láska? Naděje? Tibetský modlitební mlýnek?

Artinbox Gallery / Perlová 370/3, dům V kisně, Praha 1 / lze se dozvonit / Karel Bartáček, David Cajthaml, Roman Franta, Kurt Gebauer, Jan Gemrot, Patrik Hábl, Jolana Havelková, Lukáš Houdek, Jirka Houska, Kryštof Hošek, Markéta Jáchymů, Jiří Janda, Jana B. Kroftová, Milan Kunc, Suzanne Pastor, Daniel Pešta, Luboš Plný, George Radojčič, Nadia Rovderová, Jiří Surůvka, Martin Šárovec, Ali Tareen, Shlomi Yaffe, Jindra Viková, Jan Vlček, Karel Matouš Zavadil / Kurátorka Nadia Rovderová / Výstava potrvá do 17. dubna.