Muchovy múzy se usídlily v Obecním domě. Tančí ale s Lendlem

Praha – Příští středu se návštěvníkům otevře unikátní výstava plakátů Alfonse Muchy. Obecnímu domu svou osobní sbírku zapůjčil známý tenista Ivan Lendl. Premiéra nejucelenější sbírky umělcových plakátů na světě skončí v hlavním městě až v červenci, poté poputuje do dalších evropských zemí.

Přestože jsou díla na půdě České republiky už několik měsíců, kamion s více než stovkou děl ve stylu art nouveau dorazil před Obecní dům teprve dnes. Příprava výstavy tak může začít.

Muchovy plakáty zároveň oslaví stoleté výročí od otevření této secesní kulturní památky a podle ředitele Obecního domu Vlastimila Ježka začne po „nemastné neslané“ výstavní činnosti konečně velká událost. 

Ivan Lendl malířovy plakáty začal sbírat po osudovém setkání s jeho synem, spisovatelem a novinářem Jiřím Muchou. Trvalo mu celkem dvacet let, než ze sto dvaceti kousků shromáždil téměř všechny – chybí mu jenom dva. Ty už ale sotva kdy do nevyčíslitelné sbírky získá, neboť se nacházejí ve světových galeriích. Dle názoru galeristů sice nelze vyloučit, že plakátů umělec vytvořil víc, avšak těch, které veřejnost zná, je opravdu kolem sto dvaceti. 

Plakáty jsou přirozeně originály, avšak nebude s nimi zacházeno jako s plakáty, ale jako s obrazy - každý z nich bude totiž zarámován. Výstava chronologicky mapuje Muchovu tvorbu v průběhu let 1894 až 1935.

Exhibiční sál zúžili organizátoři do stylu obrazárny a na podlahu položili zelený podklad, který má jednak evokovat začátek jara, a jednak se prý k Muchovým svěžím dílům hodí. 

Mimo hlavní téma však Obecní dům poskytne k dispozici další artefakty ze života autora Slovanské epopeje. Návštěvníci se tedy ve finále mohou těšit na víc než sto padesát předmětů spjatých s Muchou. Mezi nimi např. jedinečné fotografie, kresby či pastely, jež ze sbírek načas uvolnila Národní galerie a Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.

Ivan Lendl vystavuje dílo Alfonse Muchy (zdroj: ČT24)