Kouzelná flétna hraje ve světové premiéře i k baletu

Praha - Mozartova opera Kouzelná flétna se po více než dvě stě letech od svého vzniku dočkala tanečního zpracování. A to díky maďarskému choreografovi Attilovi Egerházim, který balet nastudoval se studenty konzervatoře Taneční centrum Praha. Světovou premiéru bude mít baletní Kouzelná flétna 7. dubna.

Egerházi příběh zkrátil a zasadil do současnosti. „Vybrali jsme z libreta tu snovou část, pohádkový konflikt mezi Sarastrem a Královnou noci, a trochu jsme ji zcivilnili,“ upřesnil Antonín Schneider z taneční konzervatoře, který byl jedním z asistentů maďarského choreografa.

Egerházi v minulosti upravil hudební díla Čajkovského, Bizeta, Bartoka, Ravela i Mozarta. „Na Mozartovu hudbu jsem vytvořil jednoaktový balet Mirabell. Jeho hudba je plná života: dynamická, dramatická, humorná, zážitek z každého poslechu…,“ domnívá se.

S tanečníky z Baletu Praha Junior, souboru taneční konzervatoře Tanečního centra Praha, spolupracuje už několik let. „Nerad bych používal označení studentské představení, protože to, jak tito mladí lidé tančí, je skutečně na hranici profesionálních výkonů. Doufejme, že i výsledek diváky přesvědčí o tom, že Kouzelná flétna je dělaná profesionály,“ poznamenal k jejich poslední spolupráci.

Reportáž Luďka Jíry o baletu Kouzelná flétna (zdroj: ČT24)

První premiéru má Kouzelná flétna ve Stavovském divadle dnes, druhou 12. května. Soubor by ji chtěl představit i v regionálních divadlech, do konce roku například v Šumperku, Českých Budějovicích nebo Děčíně.

Vydáno pod