Michal Singer přes portrét zhmotňuje příběh Argonautů

Praha - Asociativní koncepce výstavy Michala Singera s názvem Argonauti vznikla přímo pro prostor letohrádku Hvězda. Pomyslná plavba Argonautů začíná v centrální části. První zastávkou je fiktivní ostrov, na kterém je umístěna série velkoformátových obrazů. Podstatnou část výstavy tvoří nejnovější malby velkých a malých formátů, v nichž je tematika mýtické plavby rozvedená a prezentovaná v rozmanitých a překvapivých podobách. Expozice je otevřená od 3. dubna do 19. května.

„Tváře jsou složené z dílčích částí, stavební jednotku tvoří fragmenty reality – lidské a zvířecí figury, krajinné motivy, trosky budov, dopravní prostředky, vesmírná tělesa apod. V těchto malbách se prolínají dvě roviny – portrét a příběh,“ upozornila kurátorka výstavy Vilma Hubáčková

K vidění jsou originály ilustrací k eposu od Apollónia Rhodského Argonautika, vydaného v nakladatelství Argo. Ilustrace mají charakter volné výtvarné interpretace antické básně o argonautech a jejich cestě za zlatým rounem.

„Malíř zvolil velmi pracnou techniku založenou na vrstvení prořezávaných papírů, kterou objevil v roce 2004 a kterou nyní využil novým způsobem. Nositelem děje se stala figura, kterou ostrý řez skalpelu umožnil elegantně stylizovat a která nepostrádá typickou provokativnost. Senzaci mohou vyvolat doplňující texty, vybrané ze soukromých mailů. Autenticky přibližují celý proces vzniku koláží k Argonautice a dění kolem. Současně přinášejí neobvyklý pohled na méně známé stránky malířovy osobnosti. Bude zde představen nejenom jako živelný bohém a dobrodruh, ale také jako vzdělanec, intelektuál, meditující mnich a přísný asketa,“ doplnila Hubáčková.

  • Z výstavy Michala Singera v letohrádku Hvězda Argonauti. 03. 04. - 19. 05. 2013. zdroj: ČT24
  • Z výstavy Michala Singera v letohrádku Hvězda Argonauti. 03. 04. - 19. 05. 2013. zdroj: ČT24

Michal Singer – Argonauti / Letohrádek Hvězda, 3. 4. – 19. 5. 2013, vernisáž 2. 4. 2013 v 18 hod. Pořadatel: Památník národního písemnictví ve spolupráci s agenturou Zlatý had Výstava se koná pod záštitou Magistrátu hlavního města Prahy.