Jazzové festivaly startují i navzdory opožděnému jaru

Praha/Brno – Česko žije jazzem. V jeho hlavním městě totiž začíná akce s názvem Mladí Ladí Jazz, kde vystoupí např. zpěvák Dan Bárta, a na Moravě pro změnu startuje JazzFestBrno. Ten zahájí slavnostní koncert v divadle Reduta, v němž se předvede trio pianisty Martina Brunnera za doprovodu smyčcového kvarteta či americký klavírní virtuóz Craig Taborn.

V tradičním brněnském festivalu se spojí celkem čtrnáct zemí, aby společně oslavily krásu jazzové hudby. Slavnosti potrvají až do konce dubna.

Zhruba v půlce minulého měsíce předznamenal blížící se akci vyprodaný koncert Chicka Corey v Bobycentru, tím se však zásoba slavných jmen nevyčerpala. Pořadatelé mimo něj lákají diváky na argentinského saxofonistu Javiera Girotta, amerického kytaristu s indickými kořeny Reze Abbasiho nebo na Trio of Oz, jež založili bubeník Omar Hakim a pianistka Rachel Z. 

Dan Bárta
Zdroj: ČT24/JazzfestBrno

Festival má také české zástupce. Návštěvníci mohou slyšet Big Band Gustava Broma, pianistu Emila Viklického nebo Ondřeje Pivce, který hraje na Hammondovy varhany. Na akci se však ukáže také zpěvák Dan Bárta s triem kontrabasisty Roberta Balzara, přičemž právě v této sestavě vystoupí také na pražské události Mladí Ladí Jazz. 

JazzFestBrno se rozprostře mezi menší kluby a velké sály. Pořadatelé zájemcům navíc nabízejí sérii tvůrčích dílen zahraničních umělců z Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. 

Pět jazzových večerů 

Festival, který se považuje za první obdobnou akci pro mladé posluchače, v Praze potrvá až do 3. května a v průběhu nabídne pět jazzových večerů. Přijede francouzská kapela Paris Combo, slovenský baskytarista Juraj Griglák v doprovodu bubeníka Poogieho Bella nebo rakouský Radio String Quartet Vienna, kteří kombinují jazz s vážnou hudbou. 

Festival Mladí Ladí Jazz
Zdroj: ČT24/Mladí ladí jazz

Ani letos nepřijdou zájemci o soutěž pro mladé hudebníky Jazz Fruit, jejímž cílem je podpořit rozvoj talentů. Vítěz obdrží finanční dar a možnost natočit debutové album. Akci bude věnován samostatný večer 19. dubna, kdy vystoupí tři finalisté.