Zemřel mistr televizní zábavy režisér Ivo Paukert

Praha - Režisér Ivo Paukert, který pro Československou a Českou televizi vytvořil desítky především zábavných pořadů, dnes ve věku 81 let zemřel. V hlavní redakci zábavných pořadů Československé televize působil od roku 1963. Narodil se v roce 1931 v Praze, vystudoval režii na FAMU.

Jeho režisérské začátky jsou spojeny s ostravským televizním studiem (1956-1958). Ovšem tento jeho start byl přerušen, když neprošel politickými prověrkami a na živobytí si začal vydělávat jako dělník, tesař či soustružník. K režisérské profesi se mohl vrátit až v uvolněné atmosféře šedesátých let. V tehdejší ČsT se věnoval především hudební tvorbě, režíroval televizní přenosy představení divadla Semafor. Podílel se na vzniku televizních silvestrovských pořadů a jako režisér byl též podepsaný pod úspěšným soutěžním pořadem Videostop. Populární byly též hudební medailónky zpěváků nebo hudební cykly jako například Dobrý večer s Waldemarem (1970-1974).

Z televizních her, které režíroval, jsou dodnes v povědomí diváků komedie Sardinky aneb Život jedné rodinky nebo seriály Pletky paní Operetky. Od 90. let se věnoval pořadům typu Hovory H ještě po dvaceti letech nebo V Praze bejvávalo blaze. Několik let režíroval také předávání cen Týtý, kde byl sám oceněn v roce 2000, kdy vstoupil do Síně slávy televizní tvorby. Získal rovněž Cenu Českého literárního fondu nebo Cenu FITES.

„Patřil k posledním mohykánům slavné televizní éry zábavných pořadů. Byl součástí režisérské elity, kde byli například i Zdeněk Podskalský, Jaromír Vašta, Ján Roháč. Paukert byl poslední z této generace, který ještě před šesti, sedmi lety naplno pracoval,“ řekl bývalý Paukertův televizní šéf Ivo Mathé.

Poslední režisérskou prací Ivo Paukerta byla talkshow Na kus řeči s Miroslavem Donutilem (2001).

Vydáno pod