2001: Vesmírná Odysea útočí na lidské smysly přímočaře

Cyklus Velikáni filmu tentokrát přináší dílo, které v oblasti kinematografie znamenalo milník v žánru sci-fi a dodnes uchvacuje diváky na celém světě. 2001: Vesmírná Odysea režiséra Stanleyho Kubricka získal Oscara za vizuální efekty (nominován byl v dalších třech kategoriích: režie, scénář, výprava), a posbíral mnoho dalších mezinárodních cen. Ačkoli se ve své době setkal s rozporuplnými názory kritiků, dnes můžeme tento opus směle řadit mezi snímky skvoucí se kolonkou kultovní.

Kubrick převedl na plátno povídku Hlídka A. C. Clarka, která vyšla v roce 1951, na jejím přepisu do scénáře pracoval s Clarkem čtyři roky. Zároveň s uvedením filmu pak přišla na trh i románová podoba Odysey.

„Je to kultovní film, který nutí přemýšlet o smyslu lidstva. Kubrick sám říká, že pro něj víceznačnost je jediná možná forma, jak se ve filmu co nejvíce přiblížit pravdě. Sám režisér upozorňoval na to, že film je více komponován jako malba nebo hudba, aby působil přímo na podvědomí diváka. Film je významný také tím, že naplňuje kategorii, která je ve filmu málokdy zohledněna, a to kategorie vznešena,“ upozorňuje filmový kritik a pedagog Jan Bernard.

  • Stanley Kubrick / 2001: Vesmírná Odysea zdroj: ČT
  • Stanley Kubrick / 2001: Vesmírná Odysea zdroj: ČT

Stanley Kubrick a A. C. Clarke předkládají ve filmu svou vizi budoucího světa, kterou zprostředkovávají přes posádku vesmírné lodi Discovery, která se vydává na dalekou, nebezpečnou pouť na samu hranici naší sluneční soustavy.

2001: Vesmírná Odysea - Britský film natočený podle literární předlohy A. C. Clarkea, oceněný Oscarem za vizuální efekty (1968). Hrají: K. Dullea, G. Lockwood, W. Sylvester, D. Richter a další. Režie: Stanley Kubrick. Na ČT2 v pátek 5. dubna ve 21:40.

Mezi nejúspěšnější filmy Stanleyho Kubricka patří dále Nabokovova Lolita. Tento snímek byl považován jednak za moderní a originální počin, zároveň plný obscénností a neskrývané erotiky, což ve své době bylo přímo skandální. Kontroverzní byl i jeho Mechanický pomeranč, který musel být ve Velké Británii nakonec úplně zakázán, neboť agresivní hrdinové byli až příliš přitažliví pro tehdejší mládež. Kubrickovým posledním filmem byl psychologický snímek Eyes Wide Shut, který stačil dokončit těsně před svou smrtí. Navzdory kritikám prohlásil, že považuje tento film za svůj nejlepší. Do hlavních rolí obsadil tehdy manželskou dvojici Toma Cruise a Nicol Kidman.

Odysea přinesla Kubrickovi Oscara za vizuální efekty a byl to jediný Oscar, kterého za svou tvorbu získal, byť byl na toto ocenění nominován celkem dvanáctkrát.