Nová tvář České filharmonie je realitou, potvrdí to i Bobby McFerrin

Praha – Při představování nadcházející 118. koncertní sezony České filharmonie, která začne 3. října, vybyl čas i na hodnocení sezony právě končící, tzv. přelomové. Do čela ČF totiž po 20 letech nastoupil Jiří Bělohlávek, který deklaroval velké změny vedoucí především k posilování vědomí jedinečnosti české hudební kultury a prosazování české hudby v cizině, jakož i změny v celkovém zvuku a v neposlední řadě i změny v prezentaci tělesa vůči veřejnosti.

„S plnou radostí mohu konstatovat, že atmosféra v orchestru je krásná. Velmi se těším na každou práci. Jeden z nejnápadnějších momentů v začátcích naší nové spolupráce, který jsem intenzivně vnímal, byl ten, že orchestr hrál jak vyměněný a že hráči mi šli velmi vstříc a moc dobře jsme spolu začali pracovat, což trvá doposud,“ pochvaloval si spolupráci šéfdirigent Jiří Bělohlávek.

V nadcházející sezoně ČF připomene výročí skladatelů Petra Iljiče Čajkovského, Richarda Strausse, Josepha Haydna a Sergeje Rachmaninova. „Vždycky se snažíme, aby vyvážení skladeb, které považujeme za důležité pro vývoj ansámblu a zdokonalování hráčského mistrovství a které se vždy nemusí shodovat s přáním posluchačů, bylo v rovnováze. Já osobně jsem spokojený, že se nám na závěr příští sezony podařilo zařadit Stvoření Josepha Haydna, protože to považuji za zdroj hráčské kultury, kdy tento materiál dovoluje pěstovat ty nejlepší hráčské návyky,“ podotkl Bělohlávek.

Jiří Bělohlávek
Zdroj: ČT24

Očekáváni jsou i významní hosté jako například klavíristka Héléne Grimaudová, která v roce 2007 na festivalu Pražský podzim těsně před generální zkouškou kvůli neshodám s pořadateli překvapivě zrušila vystoupení. Dále s filharmoniky vystoupí například německý houslista Frank Peter Zimmermann. Orchestr budou vedle Bělohlávka a hlavního hostujícího dirigenta Manfreda Honecka řídit Herbert Blomstedt, James Gaffigan, Kent Nagano a David Zinman. Novoroční koncert 1. ledna 2014 bude složen v první půli z děl českých autorů a v Dvořákových Písních milostných se představí Magdalena Kožená. Na koncertě se představí v solových partech i jednotliví členové České filharmonie (koncertní mistr, houslista Josef Špaček ml., hobojista Ivan Sequardt a flétnista Radomír Pivoda).

Orchestr čekají dvě rozsáhlá turné po Číně a tradičně po Japonsku, kde vystoupí již po třiadvacáté. Dále navštíví Švýcarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Německo a Itálii, kde filharmoniky povede ruský dirigent Valerij Gergijev. Na domácích festivalech se ČF v čele s Bělohlávkem představí na Pražském jaru a Dvořákově Praze.

117. sezonu zakončí Česká filharmonie 21. června koncertem pod širým nebem na Staroměstském náměstí v Praze. Tahákem pro širokou veřejnost bude americký zpěvák a jazzman Bobby McFerrin. Bude zpívat, ale také dirigovat Griegovu skladbu Holberg suite-Rigaudon. Celý přibližně devadesátiminutový večer pak zakončí gospelovým tradicionálem Swing Low Sweet Chariot, jehož motivy použil Antonín Dvořák v Symfonii č. 9 Z nového světa.

„Myšlenka pořádat v Praze pravidelné koncerty pod otevřeným nebem vzešla přímo z řad orchestru. Přejeme si, abychom položili základ tradice letních open air koncertů, které budou pravidelně uzavírat naši koncertní sezonu,“ uvedl ředitel ČF David Mareček.

Dvořákovský projekt

V roce 2014 dokončí Česká filharmonie nahrávání kompletu Dvořákových symfonií, poslední tři symfonie (druhou, čtvrtou a devátou) nahrají čeští filharmonici pod vedením Jiřího Bělohlávka v listopadu a prosinci živě v Rudolfinu. Klavírní a violoncellový koncert s Garickem Ohlssonem a Alisou Weilerstein natočí ve studiu v létě. Koncerty a časosběrný dokument režisérky Barbary Willis Sweete v roce 2014 odvysílá Česká televize, která je partnerem tohoto projektu.

zleva: Jiří Bělohlávek, Marek Eben, Vítězslav Sýkora a Adam Rezek
Zdroj: ČT24

Edukativní programy

Česká filharmonie bude pokračovat v edukativních programech určených široké veřejnosti, během dubna třikrát uvede program s Markem Ebenem a Jiřím Bělohlávkem. Pro rodiče a děti připravila v únoru speciální nedělní koncert s Pavlem Liškou a Vojtěchem Jouzou, v březnu pak zábavné odpoledne s karnevalem a pohádkovým koncertem s Jiřím Bělohlávkem.