Deáková v plzeňském divadle nahradí Deáka

Plzeň - Ač shodných jmen, příbuzní nejsou. Juraj Deák, který odchází do pražského Divadla na Vinohradech, spolu s rovněž odcházejícím ředitelem Janem Burianem vytipovali novou šéfku činohry plzeňského Divadla J. K. Tyla. Bude jí jako první žena v této funkci v Plzni od příští divadelní sezony režisérka Natália Deáková. Plzeňská činohra bude mít také nového stálého režiséra Davida Šiktance, vnuka známého básníka, a dramaturgyni Kláru Špičkovou.

„Natália Deáková má asi desetiletou praxi. Byla léta uměleckou šéfkou Činoherního studia v Ústí nad Labem, režírovala v Divadle na Vinohradech a spoustě jiných divadel, momentálně je významnou režisérkou Českého rozhlasu,“ uvedl Jan Burian. V Plzni má Deáková za sebou nedávno uvedenou úspěšnou inscenaci Je třeba zabít Sekala.

Podle Deáka jde o velmi zkušenou a ambiciózní režisérku. „Plzeňský soubor si ji velice oblíbil, když tady hostovala, takže má velmi dobré předpoklady, aby tu dělala zajímavou práci,“ uvedl. Jednatřicetiletá Deáková pochází z Bratislavy. V letech 1999 až 2002 absolvovala dramaturgii na pražské DAMU. Poslední režie činohry pod vedením Deáka v Plzni bude Shakespearova inscenace Jak se vám líbí, která bude mít premiéru 4. května. „Stoprocentně tu ještě někdy zahostuju,“ řekl.

  • Je třeba zabít Sekala autor: Petr Eret, zdroj: ČTK
  • Je třeba zabít Sekala, Divadlo J.K.Tyla, režie: Natálie Deáková, 2013 autor: Petr Eret, zdroj: ČTK

„Klára Špičková je zkušená dramaturgyně, byť mladá, pracovala už v Národním divadle moravskoslezkém v Ostravě,“ uvedl Burian. Šiktanc, který už v Plzni hostoval, pracoval v A studiu Rubín, Činoherním studiu, Divadle DISK, Klicperově a Švandově divadle.

V plzeňském divadle končí po 18 letech také ředitel Burian, který povede od srpna pražské Národní divadlo. Město v příštích týdnech vyhlásí výběrové řízení na nového ředitele a do jeho nástupu zřejmě povede pětisouborovou scénu dočasný ředitel. Bude muset hlavně organizovat přestěhování Komorního divadla do nové budovy, jež má být otevřena v září 2014. Umělecká rada navrhla tento týden jednomyslně Ilju Racka. Schválit ho ale musí ještě radní města.